Paul Winge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paul Winge
Født24. juli 1857[1]Rediger på Wikidata
Død18. des. 1920[2]Rediger på Wikidata (63 år)
BeskjeftigelsePsykiater Rediger på Wikidata
SøskenAnna Winge
Johan Ernst Winge
NasjonalitetNorge

Paul (Emanuel) Winge (24. juli 1857, død 18. desember 1920) var en norsk psykiater. Han var sønn av overlege Peter Emanuel Winge (1818 – 1902) og Cathrine Elisabeth Welhaven. Hans mor var søster til Johan Sebastian Welhaven og Maren Sars og han var dermed fetter til historikeren Ernst Sars, oseanografen Ossian Sars og Eva Nansen, gift med Fridtjof Nansen.

Winge studerte medisin i Kristiania, han ble cand.med. i 1885 og dr.med. i 1896 med avhandlingen Den retsmedicinske undersøgelse af den sindssyge lovovertræder. Fra 1893 til sin død var Winge politi- og fengselslege i Kristiania. Ved siden av hadde han en stor vitenskapelig produksjon knyttet til samfunnsmedisinske og rettspsykiatriske spørsmål. Hans hovedverk er Den norske sindssygeret historisk fremstillet, utgitt i tre bind, det mest omfattende psykiatrihistoriske arbeid som foreligger på norsk. Verket gir en systematisk fremstilling av gjeldende rettsregler som omgav psykiatrien og deres historie tilbake til den eldste norrøne rett og til romerretten, basert på et stort tilfang av originale kilder. Det inneholder også en møysommelig rekonstruksjon av begrepsappratet om psykiatriske lidelser og av medisinsk tenkning rundt sinnslidelser.

I 1903 ble Winge valgt til medlem av Videnskabsselskabet i Kristiania.

Winges faglige interesser favnet bredt og han kombinerte i sine avhandlinger perspektiver og innsikter fra en rekke forskjellige vitenskapelige disipliner, som antropologi, språkvitenskap og seksologi foruten medisin, psykiatri og genetikk. De fleste av hans vitenskapelige arbeider var knyttet til aktuelle politiske spørsmål, som kvinnesak og rettspsykiatri. Winge var en markant motstander av likestilling mellom kjønnene, og baserte sitt standpunkt på en sosialbiologisk forståelse av samfunnet. Winge var en sentral pådriver for opprettelsen av Den rettsmedisinske kommisjon i 1900, selv om denne ikke ble innrettet helt i tråd med hans syn på hvordan den burde være. Winge satt ikke desto mindre som fast medlem av kommisjonen fra opprettelsen og frem til sin død.

Winge døde i 1920 som følge av skader han pådro seg da han ble påkjørt av en bil.

Arbeider (utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • Om daudedvale og upplivning – om skindød og oplivning (Kristiania 1890)
  • Samfundet og den sindssyge ovovertræder (Kristiania 1898)
  • Den norske sindssygeret historisk fremstillet (3 bd, Kristiania 1913 – 17)
  • Nogle social-medicinske bemærkninger om kvindesagen (Kristiania 1907)
  • Psykiatriske og sexologiske bemærkninger om tabu og totem (Kristiania 1915)
  • Psykiatriske bemærkninger om sprogets oprindelse (Kristiania 1918)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Øyvind Larsen (red) Norges leger
  1. ^ Folketellingen i Norge i 1910, www.digitalarkivet.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Rogalands Avis, utgitt 20. desember 1920[Hentet fra Wikidata]