Paul Dukas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Paul Dukas
Paul Dukas 01.jpg
Født 1. oktober 1865
Død 17. mai 1935
Sjangre/
former
Klassisk musikk

Paul Dukas (1. oktober 186517. mai 1935) var en fransk komponist og lærer som komponerte klassisk musikk.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Paul Dukas ble født inn i en fransk-jødisk familie. Han studerte ved Conservatoire de Paris med Théodore Dubois og Ernest Guirad som lærere. Her ble han også venn med Claude Debussy. Etter at han var ferdig med studiene fant Dukas seg jobb som musikk-kritiker og arrangør for ulike orkestre, noe han var uvanlig dyktig i. Som musikk-kritiker var han en av de mest innsiktsfulle i epoken.

Paul Dukas skrev en god mengde musikk, men har var perfeksjonist og han heiv ofte notene til det han var misfornøyd med. Derfor er få av hans verker bevart. Hans første bevarte verk er den energiske symfoni i C (1896) som har mange relasjoner til Beethovens og César Francks uttrykksformer. I likhet med den eneste symfonien Franck skrev, har Dukas' tre satser i stedet for fire: Allegro non troppo, ma con fuoco; Andante espressive e fuoco; Allegro spiritoso.

L'apprenti sorcier (Trollmannens læregutt) var et orkesterverk som kom ut året etter symfonien. Verket er basert på Goethes dikt «Der Zauberlehrling». Verket ble brukt i Walt Disney-filmen Fantasia.

For piano skrev han to komplekse og teknisk krevende skalaøvelser, en sonate i Ess-moll (1901) og Variations, Interlude et Finale sur un thème de Rameau (Variasjoner, mellomspill og finale over et tema av Rameau). Operaen Ariane et Barbe-Bleue (Ariane og Blåskjegg), som han arbeidet med fra 1899 til 1907, blir ofte sammenlignet med Debussys Pelléas et Mélisande, delvis på grunn av musikalske likheter og delvis fordi begge er basert på libretto av Maurice Maeterlinck. Den storartede balletten La Péri (1912) var Dukas sitt siste større verk.

I de siste delene av livet ble Dukas kjent som lærer i komponering med mange kjente elever som Joaquín Rodrigo, Maurice Duruflé, Olivier Messiaen, Jehan Alain og Carlos Chávez.

Dukas døde 17. mai 1935 og ble gravlagd i Père Lachaise-gravlunden.

Verk[rediger | rediger kilde]

  • Orkestermusikk :
Ouverturer (Götz von Berlichingen, Polyeucte, le Roi Lear)
Symfoni (1896)
L'Apprenti sorcier (1897)
Alla Gitana, for cello og piano
Villanelle, for valthorn og piano
  • Piano :
Variations, Interlude et final over et tema av Rameau
La plainte, au loin, du faune...
Prélude élégiaque sur le nom de Haydn
Sonate i Ess-moll
  • Vocal :
Sonnet de Ronsard
Vocalise, for sang og piano
Cantatas (Hymne au soleil, Sémélé et Velléda)
  • Ballett :
La Péri (1912)
  • Opera :
Ariane et Barbe-Bleue (1907)