Paul Castellano

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paul Castellano
Paulie, Big Paul, PC, The pope (le pape), The Howard Hughes of the Mob (El Howard Hughes de la mafia), The Chicken Man
FødtConstantino Paul Castellano
26. juni 1916[1]Rediger på Wikidata
Brooklyn
Død16. des. 1985[1]Rediger på Wikidata (69 år)
Manhattan
BeskjeftigelseKriminell, mafiaboss, forretningsdrivende Rediger på Wikidata
Embete
  • Capo dei capi Rediger på Wikidata
NasjonalitetUSA
GravlagtMoravian Cemetery[2]
New York
Medlem avGambino-familien

Constantino Paul Castellano (født 20. juni 1915 i Brooklyn, død 16. desember 1985), bedre kjent som Paul Castellano (eller PC blant hans familie), var en mafiaboss i New York. Castellano tilhørte mafiafamilien Gambino, en av New Yorks fem største mafiafamilier, som på den tiden var ledet av Carlo Gambino.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Castellano ble født i Brooklyn i 1915 og ble arrestert i 1934 for væpnet ran. Den nittenårige Castellano nektet å identifisere sine to kompanjonger for politiet, og ble dermed nødt til å tilbringe tre måneder i fengsel. Dette gav ham et godt rykte i den kriminelle underverdenen.

Castellano ble boss etter Carlo Gambinos død i 1976. Mange ønsket denne maktposisjonen, og det er spekulert i at Gambino pekte ut Castellano som sin etterfølger fordi Gambino var gift med Castellanos søster, og fordi Gambino var en mann som mente at familien skulle gå foran alt annet. Gambino bestemte samtidig at Aniello Dellacroce skulle være underboss, for å unngå bandekrig.

Det er sagt at Castellano prøvde å drive organisasjonen som et lag, og hans forbindelser utvidet seg til steder så langt som til Kuwait. Som en del av sin frie livsstil, kjøpte han en stor villa i Todt Hill-nabolaget på Staten Island.

Økende motstand[rediger | rediger kilde]

Hans kapteiner (capo) begynte å miste respekt for Castellanos lederskap, og mente at han hadde mistet gnisten til å drive organisasjonen. Dellacroce ville ikke godtatt et angrep mot Castellano, så kapteinene lot være å rydde Castellano av veien.

John Gotti og Paul Castellano[rediger | rediger kilde]

Tidlig i 1980-årene ble Castellano bekymret for John Gottis ambisjoner. Det så ut som om de to var på kollisjonskurs. Flere ganger gjorde Castellano det klinkende klart at han ville drepe hvem som helst i hans undergrupper som bearbeidet og solgte narkotika, for han visste godt at Gotti drev med narkotika. En dag ble Castellano møtt av motstand fra sine egne undersåtter, på grunn av John Gotti. Det var lett for Gotti å snu sine medgangstere mot sjefen, fordi flere i Gambino-familien var misfornøyd med Castellano. De mente at Castellano var «for fraværende».

I begynnelsen av 1985 var Castellano en av mange mafiabosser som ble arrestert for smugling. Castellano ble løslatt mot en kausjon på tre millioner dollar, og ryktene sa at den da 70-årige mafiabossen samarbeidet med FBI for å unngå fengsel. Dessuten var det også et rykte som sa at Castellano hadde latt seg operere for å kurere sin impotens for å kunne holde seg i gang med ei ung jente – og Gotti spredte disse ryktene.

Den 2. desember 1985 døde Dellacroce av lungekreft. Castellano kom ikke til Dellacroces begravelse, noe som ble sett på som respektløst. Deretter utnevnte han sin livvakt, Thomas Bilotti, som sin neste underboss. Bilotti var en lojal gangster, men hans rolle var å være Castellanos sjåfør. Mange mente at Bilotti ikke hadde den intelligens og diplomatiske innsikt som krevdes for å kunne ha en så høy stilling i organisasjonen.

Drapene på Castellano og Bilotti[rediger | rediger kilde]

Innen to uker etter Dellacroces dødsfall, den 16. desember 1985, ble Castellano og Bilotti skutt av fire uidentifiserte menn utenfor Sparks Steak House i Manhattan. Castellano ble skutt seks ganger i brystet. Drapene ble organisert etter ordre fra John Gotti. Ofrene hadde blitt lurt dit, i den tro om at de skulle møte Gotti.

Gotti tok over som boss for Gambino-familien, et faktum som ble bekreftet da Gotti utnevnte Sammy «the Bull» Gravano som ny underboss. Gotti ble senere dømt for drapet på Castellano sammen med flere drap og andre kriminelle handlinger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 11210, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.upi.com[Hentet fra Wikidata]