Paul Dirac

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Paul A M Dirac)
Gå til: navigasjon, søk
Paul Adrien Maurice Dirac
Paul Adrien Maurice Dirac
Født 8. august 1902
Bristol, England
Død 20. oktober 1984 (82 år)
Tallahassee, Florida, USA
Yrke matematiker
Nasjonalitet Sveitsisk (til 1919)
Britisk (fra1919)[1]
Religion Ateisme
Institusjoner University of Cambridge
Florida State University
Alma mater University of Bristol
University of Cambridge
Fagfelt Fysikk
Akademisk veileder Ralph Fowler
Kjent for Diracligningen
Diracs deltafunksjon
Fermi–Dirac-statistikk
Dirac-måling
Medlem av Royal Society

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysikk
1933

Paul Adrien Maurice Dirac (født i Bristol 8. august 1902, død i Tallahassee 20. oktober 1984) var en britisk fysiker. Etter studier ved Saint John's College i Cambridge ble Dirac lucasiansk professor i matematikk ved Universitetet i Cambridge i 1932. Allerede mens han enda var student, så han for seg en særdeles elegant formalisme, som ga en ny forklaring av hva kvanteteoriens kvantetilstander egentlig er, ved å identifisere dem med vektorer i et Hilbertrom. Denne formalismen gjorde det mulig å forene de to formuleringene av kvantemekanikken som forelå på dette tidspunktet, nemlig Schrödinger og de Broglies bølgemekanikk og Heisenbergs matriseformulering.

Dirac er en av grunnleggerne av den relativistiske kvantemekanikken: Bølgeligningen oppkalt efter Dirac, er den første formulering av kvanteteorien som er i overensstemmelse med relativitetsprinsippet. Med utgangspunkt i sin relativistiske bølgeligning forutsa Dirac eksistensen av positronet, en hypotese som senere ble bekreftet ved antimateriens oppdagelse.

Dirac bidrog også til utarbeidelsen av teorien for de statistiske egenskapene til kvantepartikler med halvtallig spinn, som kalles Fermi-Dirac statistikk. Se under Fermion.

Dirac mottok sammen med Erwin Schrödinger Nobelprisen i fysikk i 1933. Hans bok The Principles of Quantum mechanics (1930) er en av kvanteteoriens mest grunnleggende bøker.

Priser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Helge S. Kragh (1990). Dirac: a scientific biography. Cambridge University Press. s. 2. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]