Patruljetropp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En patruljetropp er en tropp bestående av 2–4 patruljegrupper, samt en troppsfører og en troppssersjant.

Patruljenes oppgaver[rediger | rediger kilde]

En patruljes oppgave kan for eksempel være oppklaring og sabotasje.

Patruljenes sammensetning[rediger | rediger kilde]

En patruljegruppe består av 5–8 mann og er i stand til å operere uavhengig bak fiendens styrker i kortere eller lengre tid. De enkelte medlemmer av patruljene har typisk forskjellige spesialiteter, for eksempel sanitet, skarpskyting eller bortsprengning. En patruljetropp består av 2–4 patruljegrupper og et føringselement med en patruljetroppsfører og blant annet en signalmann.

Det er forskjell på hva Hæren og Hjemmeværnet betegner som en patruljetropp:

I Hærens terminologi er en patruljetropp (dansk: patruljedeling) (PTRDEL) eller et patruljekompani (PTRKMP) en patruljeavdeling med en fjernoppklaringskapasitet, det vil si evnen til å innsette små patruljer usett over store avstander fra egne avdelinger via særlige innsettelsesmetoder så som fallskjerm eller kampsvømning og i lengre tid (en uke eller mere) uten støtte, og med en langtrekkende signalforbindelse (typisk HF-radio ellers SATCOM) som setter patruljen i stand til å sende informasjoner hjem om hva de observerer. De avdelinger i Forsvaret som oppfyller disse betingelsene er foruten Jægerkorpset og Frømandskorpset: Sirius-patruljen, patruljetroppen ved Prinsens Livregiment (nå nedlagt), patruljekompaniet ved Danske Divsision (nå nedlagt) og patruljekompaniet ved Hærens Operative Kommando (nå omdøpt til Særlig Støtte og Rekognoscering).

I Hjemmeværnets terminologi finnes det ikke lengre patruljegrupper, patruljetropper eller patruljekompanier (utover SSR som oppstilles av Hjemmeværnet), idet Hjemmeværnets patruljekapasitet nå betegnes patruljeinnsats. En patruljeinnsatsgruppe (PTRIGRP), en patruljeinnsatstropp (PTRIDEL) eller et patruljeinnsatskompani (PTRIKMP) i Hjemmeværnet har kapasitet til å utsende innsatspatruljer over kortere avstander i kortere tid (10 kilometer fra egne avdelinger i opptil 48 timer). Betegnelsen patruljetropp og patruljekompani anvendes fortsatt av historiske årsaker ved enkelte avdelinger i Hjemmeværnet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]