Partido Socialista de Chile

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Partido Socialista de Chile
LandChile
Leder(e)Osvaldo Andrade
Grunnlegger(e)Marmaduke Grove
Grunnlagt19. april 1933
HovedkvarterSantiago
Antall medlemmer109 561 (2009)
IdeologiVenstrenasjonalisme demokratisk sosialisme
Politisk posisjonSentrum-venstre, venstresiden
Internasjonal tilknytningSosialistinternasjonalen, Progressiv allianse
Nettstedwww.pschile.cl (es)

Det chilenske sosialistpartiet PS ble dannet i 1933. Det var fra starten et ganske sammensatt parti, både sosialt og politisk. Hovedforskjellen i forhold til kommunistene var at PS insisterte på å være helt uavhengig av Sovjetunionen. Partiets symbol er en hvit indianerøks på en rød profil av Latin-Amerika i en hvit sirkel med rød rand. På hver sin side av det søramerikanske kontinentet står bokstavene P og S i rødt.

I 1970 ble Salvador Allende fra PS valgt som president i Chile i spissen for en venstreallianse med navnet Unidad Popular (UP), Folkeenheten. Omfattende reformer ble gjennomførte, blant annet nasjonal kontroll med kobberindustrien, landet viktigste eksportindustri, som hadde vært på amerikanske hender.

Den 11. september 1973 ble UP-regjeringen styrtet i et militærkupp støttet av USA, og president Allende døde samme dag under angrepet på presidentpalasset. Medlemmene av PS og andre venstreparti ble utsatt for sterk forfølging, mange ble drept, torturerte, eller måtte flykte fra landet.

PS delte seg i denne tida i ulike fraksjoner som hadde ulikt syn på hvordan diktaturet best kunne bekjempes, og hvilken linje partiet skulle stå for. Ei gruppe som sto for en moderat sosialdemokratisk kurs ble etter hvert dominerende. Fra denne tendensen kom både den senere president Ricardo Lagos og den senere partileder Ricardo Nunez.

I 1988 dannet folk fra PS et nytt Parti for Demokrati PPD med Ricardo Lagos i spissen, for å få med flere i opposisjonen mot Pinochet-styret, som var på hell. PPD var vellykket som et «utvidet PS» i valgene på 1990-tallet etter at sivilt styre var gjenopprettet, men PS måtte velge, enten å satse på PPD eller på å gjenreise PS. Det endte med at PS forente de viktigste fraksjonene sine og fortsatte som PS. Men PPD fortsatte også som selvstendig parti med sosialdemokratisk profil. Disse to partia arbeider sammen, men det er også et visst konkurranseforhold.

PS, dannet i 1933, forbudt 1973-1990, er et av de viktigste partiene i chilensk politikk, en del av den sentrum-venstre-koalisjonen som dominerer politikken i landet. Salvador Allende er fortsatt partiets fremste personsymbol, og minnet om den falne presidenten blir holdt høyt i ære. Partiets lederfigur i begynnelsen av det 21. hundreåret, er en kvinne, Michelle Bachelet. Hun er fra mars 2006 president i Chile. Hun nøt ved utgangen av sin presidentperiode svært høy anseelse, der hele 81 % av befolkningen ga henne støtte. Bachelet kunne ikke stille til gjenvalg, da Chiles grunnlov ikke tillater gjenvalg for den sittende president.

Ved valget til nasjonalforsamlingen i 2005 fikk sosialistpartiet 10 % av stemmene til deputertkammeret og 12 % av stemmene i valget til senatet. Ved valget i desember 2009 vant partiet 9,9 av stemmene i valget til deputertkammeret og 9,3 % av stemmene i valget til senatet.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]