Sotglassvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Paranthrene tabaniformis»)
Sotglassvinge
Nomenklatur
Paranthrene tabaniformis
(Rottemburg, 1775)
Populærnavn
sotglassvinge
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieGlassvinger
SlektParanthrene
Økologi
Habitat: skog og alléer
Utbredelse: den palearktiske sone

Sotglassvinge (Paranthrene tabaniformis) er en sommerfugl som tilhører familien glassvinger (Sesiidae). Den er funnet på Sørlandet og det sørligste Østlandet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 20 – 38 mm), slank, hovedsakelig svart glassvinge. Den er den mørkeste av de norske glassvingene og kjennes lett på dette. Antennene er kraftige og svarte, dobbelt kamtannede hos hannen. Hodet er svart. Forkroppen (thorax) er svart med en smal, gul krage, en liten, gul flekk ved roten av hver vinge og mer eller mindre tydelige, gule flekker ved bakkanten. Bakkroppen er svart med fire smale, gule tverrstriper, den ender i en svart haledusk. Forvingen er smal, den ytre delen kledt med mørkbrune skjell slik at bare et område ved roten er klart. Bakvingen er glassklar med mørkbrune årer, vingefrynsene mørkbrune. Navnet "tabaniformis" betyr klegg-lignende, men arten ligner mer på stikkveps av gruppen murerveps (Eumeninae).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten er knyttet til skogbryn med osp, og poppel-alléer. Larvene lever under barken på osp (Populus tremula) og poppel (Populus spp.), gjerne nede ved bakken. De kan tilbringe den første tiden av larveperioden i galler laget av trebukken liten ospebukk (Saperda populnea), eller i egne ganger mellom barken og veden. Larveutviklingen tar to år. De voksne sommerfuglene flyr fra slutten av mai til juli, og besøker gjerne blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i det meste av den palearktiske sone: Nord-Afrika, Europa og Asia øst til Øst-Sibir og Japan, sørover til det nordlige India. I Norge forekommer den på Sørlandet og Østlandet nord til den sørlige delen av Hedmark, men den er regnet for lokal og sjelden. Det er trolig at den er mye oversett, i likhet med mange andre glassvinger.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Norges sommerfugler, sotglassvinge: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Paranthrene tabaniformis på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]