Panafrikanske farger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Pan-afrikanske farger»)
Etiopias flagg med de panafrikanske fargene rødt, gult og grønt.

De panafrikanske fargene viser til to sett farger; noen ganger brukes begrepet om rødt, gult og grønt, andre ganger om rødt, svart og grønt.

Det første fargesettet finner vi igjen på mange afrikanske flagg, og det har sin opprinnelse i Etiopia, hvor også rastafaribevegelsen har hentet fargene sine. Med unntak av en liten periode med italiensk okkupasjon var Etiopia ikke under europeisk kontroll i kolonitiden, og landet ble på grunn av dette beundret av mange afrikanske land som nettopp hadde fått sin uavhengighet. Bruken av fargene i deres eget flagg ble en konsekvens av dette, og den første afrikanske staten som tok fargene i sitt nye flagg var Ghana i 1957.

Mange afrikanske land fulgte etter, og fargene har også blitt tatt i bruk av mange panafrikanske organisasjoner verden rundt. Også land utenfor Afrika tok fargene i sine flagg for å vise tilhørigheten til Afrika. Et eksempel på dette er Grenada.

Universal Negro Improvement Association and African Communities League mener rødt, svart og grønt er de panafrikanske fargene.

Det andre fargesettet, rødt, svart og grønt, blir av andre sett på som de egentlige panafrikanske fargene på grunn av det fargene symboliserer. Rødt er for det blodet som er spilt i kampen for frihet, svart er for de svarte menneskene og grønt er for naturrikdommen i Afrika.[1] Fargene ble tatt i bruk i 1920 på grunn av mangelen på afrikanske fellessymboler.

Ikke alle flagg med de panafrikanske fargene representerer en forbindelse med Afrika. Litauens flagg bruker rødt, grønt og gult uten relasjon til Afrika. Det samme gjør Guyana, men selv om en stor del av befolkningen er av afrikansk opprinnelse har altså ikke fargene i flagget noe med dette å gjøre.

Nåværende flagg med de panafrikanske fargene[rediger | rediger kilde]

De følgende flaggene kombinerer tre eller fire av fargene rød, svart, grønn og gul for å symbolisere den afrikanske tilhørigheten.

Tidligere flagg med de panafrikanske fargene[rediger | rediger kilde]

Tidligere nasjoner[rediger | rediger kilde]

Flagg med de panafrikanske fargene av urelaterte grunner[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 15. juni 2006. Besøkt 19. november 2006. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]