Palmehuset i Łódź

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Palmehuset i Łódź

Palmehuset i Łódź (polsk Palmiarnia Łódzka) er et av Europas mest moderne palmehus og en av de mest interessante bygninger i Łódź. Palmehuset er omringet av Park Źródliska som er skrevet inn i severdighetsregisteret.

Palmehuset ble åpnet for besøkende i 1956, og har arvet plantesamlinger – især palmer – fra oransjeriene til fabrikanter og tsarembetsmenn fra byen. Det inneholder om lag 4500 planter fordelt på 1100 grupper fra 65 botaniske familier. Den unike palmesamlingen er nært knyttet til Łódź’ historie.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sammen med den voldsomme industriutviklingen i andre halvdel av 1800-tallet i Łódź ble det reist mange palasser med tilhørende hager ved siden av tekstilfabrikkene. Hagene hadde gjerne samlinger av sjeldne drivhusplanter. Den økonomiske krisen på 1920-tallet førte imidlertid til at oransjeriene ble nedlagt, og plantene ble overført til byens glasshytter. Det samme skjedde med plantesamlingene som ble etterlatt av flyktende tsarembetsmenn under første verdenskrig.

Med tidens løp ble glasshyttene for små for plantene. Derfor bestemte man seg i 1955 for å adaptere den tidligere kantinen i Park Źródliska for å romme hele samlingen. Taket ble oppreist og de høyeste plantene ble senket ned i grunnjorden. I 1956 ble det nye palmehuset gjort tilgjengelig for besøkende.

Den neste moderniseringen og oppreisningen av taket fant sted i 1970, siden den gamle takhøyden var for liten for de voksende plantene. Den siste restaureringen ble realisert i årene 19992003. De gamle veggene ble omkranset av en konstruksjon i stål og glass, og bygningen fikk Polens første ytre, integrerte oppvarmingsvegg (der veggene er integrert med oppvarmingssystemet og varmt vann renner i vindusrammene). Først etter å ha fullført denne moderniseringen ble den gamle bygningen revet.

Den nye bygningen har skapt optimale forhold for plantene, men er også i stor grad blitt mer besøkervennlig. Inne i bygningen finnes alleer, småbukter med benker, vannhager, en bekk samt en grotte bygd av vulkansk tuf. Her ligger også en didaktisk sal for studieformål, kafé med utsikt over middelhavssamlingen, akvarier samt en blomsterhandel med eksotiske planter.

Planter[rediger | rediger kilde]

Palmehuset i Łódź

Palmehuset er delt inn i tre selvstendige utstillingsdeler: en middelhavspaviljong, en tropisk hage samt et kaktusrom. Hver av delene har forskjellige klimatiske forhold og styres automatisk av en datamaskin, som etter behov også har mulighet til å åpne og lukke vinduene i palmehuset.

I middelhavspaviljongen kan man blant annet se 130 år gamle palmer, sitrusfrukter, laurbær, rosmariner, lavendler, myrter, araucariaer, gardeniaer og laurbærhegg. Den tropiske hagen presenterer derimot blant annet bromeliaer, lianer, kokospalmer, skruepalmer, fikentrær, filodendroner, orkideer og bregner. Det siste rommet er en samling av ørkenplanter – kaktuser og andre sukkulenter, opuntia-, aloes-, cereus-, clivia-, kalla- og sansevieria-arter.

Samlingen av de 130 år gamle palmene omfatter 18 arter. Alderen til de største kongleplantene anslåes å være 90 år. De forskjellige planteartene som finnes i palmehagen omfatter blant annet:

Didaktisk hage[rediger | rediger kilde]

I september 2006 ble en didaktisk hage åpnet for besøkende ved siden av palmehuset. Hagen minner om engelske hager og har et areal på 3500 m³. Her kan man blant annet beundre sequoiaer, metasequoiaer, tempeltrær, røsslyng, alperoser, sjeldne typer furu og gran, lyng, asaleaer, ericaer, duetrær og japanseder.

Den didaktiske hagen ble anlagt i Park Źródliska1920-tallet. Til å begynne med var den eid av edukasjonsmagistraten og senere av Universitetet i Łódź. I 2005 ble den overgitt til Den botaniske hage i Łódź. Under restaureringen ble nye alleer anlagt, og hagen fikk en fontene, altan og nye lanterner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Palmehusets hjemmeside