Palazzo Civena

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vicenza
   UNESCOs verdensarv   
Palazzo Civena
LandItalias flagg Italia
StedVicenza
Innskrevet1994
Kriterium (I)(II)
Se ogsåVerdensarvsteder i Italia
ReferanseUNESCO nr. 712
Palazzo Civena ligger i Italia
Palazzo Civena
Palazzo Civena (Italia)

Palazzo Civena er et palass i Vicenza som ble designet av den italienske renessansearkitekten Andrea Palladio. Palasset står på UNESCOs liste over verdensarven. Det er ett av de 23 bygg i Vicenza som førte byen inn på listen.

Palasset var det første bypalass Palladio bygget i Vicenza. Det ble bygget for brødrene Giovanni Giacomo, Pier Antonio, Vincenzo og Francesco Civena. Grunnstenen kan dateres til 1540. Sannsynligvis ble bygget ferdig to år senere, et halvt år før arbeidet startet på Palazzo Thiene. Palasset er ikke omtalt i Quattro Libri, men det eksisterer tegninger av Palladio som dokumenterer flere alternative løsninger han arbeidet med.

Palasset ble kraftig modifisert av Domenico Cerato i 1750. Det ble sterkt skadet av bomber under andre verdenskrig. Det er nå rekonstruert, men restaureringen har på ingen måte gjenskapt det palasset Palladio bygget. Heller ikke innvendig er dagens palass etter Palladios ideer, men slik Cerato modifiserte det. Atriet er forlenget, og trappene er endret.

Den originale grunnplanen kan rekonstrueres takket være en tegning Ottavio Bertotti Scamozzi publiserte i 1776. Rommene ble plassert i to kjerner med et atrium imellom. Utenfra leder serliana inn til atriet. Dette viser et klart slektskap med villaene Palladio tegnet på samme tid.

Palasset er svært tidlig i Palldios produksjon. Det gir oss et verdifullt innblikk i hans arkitektoniske ideer før han foretok den viktige reisen til Roma i 1541. Både dette palasset og villaen ved Cricoli bryter med den praksis som var vanlig i Vicenza. Det var vanlig med en serie små vinduer med buer sentralt på fasaden. Palladio erstattet dette med en regelmessig serie med buer. Her er Palladio inspirert av de romerske palassene fra tidlig i det 15. århundre. Dette er imidlertid ikke et resultat av egen kjennskap. Alle hans virkemidler er hentet fra venetianske forbilder, ikke romerske. Bygningene som Giovanni Maria Falconetto oppførte i Padova er blant de viktigste forbildene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]