Palais Royal – Musée du Louvre (Paris Metro)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Palais Royal - Musée du Louvre
LandFrankrikes flagg Frankrike
Oppkalt etterLouvre, Palais Royal
Åpnet19. juli 1900 (linje 1)
1. juli 1916 (linje 7)
Tjenester
Linje(r)linje 1, linje 7
Sone(r)1
Kart
Palais Royal – Musée du Louvre
48°51′46″N 2°20′09″Ø

Palais Royal – Musée du Louvre er en metrostasjon i Paris' 1. arrondissement, den er et knutepunkt for metrolinjene 1 og 7. 19. juli 1900 ble linje 1s stasjon åpnet, og 1. juli 1916 fulgte åpningen av linje 7s stasjon.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Frem til 1989 het stasjonen kun Palais Royal. Den fikk sitt nye navn da slottet og museet Louvre ble renovert og metrostasjonen fikk en direkte inngang til museets underste gallerier via inngangen Carrousel du Louvre.

Stasjonen var en del av Paris' første metrolinje, og den var da et stoppested mellom Porte Maillot og Porte de Vincennes. I 1916 ble stasjonen i tillegg endestasjon for linje 7, som da forbandt Palais Royal med Porte de la Villette. Den neste endringen fant sted rundt 1960, da linje 1s perronger ble forlenget til 90 meter. Slik kunne de nye, lengre metrotogene stoppe der.

I 1989 ble stasjonen forbundet med museet Louvre via Carrousel du Louvre og metroens plattform for linje 1. Stasjonen skiftet samtidig navn, slik at turistene enklere skulle finne frem til museet. Dette var rent praktisk, siden den neste stasjonen på linje 1 heter Louvre-Rivoli og er mindre praktisk for mennesker som vil besøke museet.

Til minne om trettiårsjubileet for samarbeidet mellom metroselskapene i Mexico by og Paris ble stasjonen i 1997 utsmykket med et freskomaleri kalt «La pensée et l'âme huicholes». Kunstneren bak dette er sjamanen Santos de la Torre som laget kunstverket av to millioner perler med en diameter på to millimeter. I bytte fikk Mexico by en inngang til en metrostasjon, designet av Hector Guimard. Denne ble plassert på stasjonen Bellas Artes.


Innganger[rediger | rediger kilde]

Stasjonen har fire viktige innganger:

  • Carrousel du Louvre: denne inngangen ble bygget i 1989, og gir via perrongene til linje 1 direkte tilgang til Louvres underste gallerier.
  • Place du Palais Royal (1) (mellom Palais Royal og Louvre): inngangen befinner seg midt på Place du Palais Royal og er gjenkjennelig takket være den originale inngangen designet av Hector Guimard i art nouveau.
  • Place du Palais Royal (2) (mellom Palais Royal og Louvre): en senere bygget inngang befinner seg på Place du Palais Royals vestside.
  • Place Colette (ved Palais Royals sydvestre hjørne): inngangen til denne stasjonen fikk et nytt design i anledning metroens 100-årsjubileum i 2000. Jean-Michel Othoniels Kiosque des Noctambules (norsk: Nattvandrernes kiosk) ble plassert her. Den består av to kupler, en representerer dagen og den andre natten. Kuplene er laget av store glassperler tredd på en bærekonstrusjon av aluminium. Det er et moderne design som bryter med Place Colettes klassisk parisiske utseende

Knutepunkt med andre transportmidler[rediger | rediger kilde]

  • Buss: Linjene 21, 27, 39, 48, 67, 68, 69, 72, 81, 95, Bb, OpenTour.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]