Pachytroctidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pachytroctidae
Nomenklatur
Pachytroctidae
Hører til
støvlus, lus,
vingede insekter,
insekter
Økologi
Antall arter: ca. 90, 3 i Europa
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Pachytroctidae er gruppe små insekter som tilhører gruppen støvlus (Psocoptera). De er ikke parasitter men lever av ulikt dødt organisk materiale, og kan opptre som skadedyr.


Utseende[rediger | rediger kilde]

I motsetning til den beslektede familien Liposcelididae er kroppen ikke flattrykt. De voksne eksemplarene kan ha lange, velutviklede vinger, vingene kan være mer eller mindre reduserte, eller mangle helt. Antennene består av 15 ledd, alle utenom de fire-fem innerste har ringmønster. Fasettøynene er forholdsvis store (sammenlignet med beslektede grupper). Bakbeina er lange, lårene er ikke utvidete. Forvingen, som holdes flatt over kroppen i hvile, er avrundet med markerte årer. Vingemerket (pterostigma) er ikke fortykket. Medialåren, som ligger midt i vingen, har to greiner. Areola postica, en celle ved forvingens bakkant, er lang og smal.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse støvlusene finnes gjerne mellom løvstrø. I alle fall én art er knyttet til edderkopper og lever i ynglenettene deres.


Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Systematikken innen gruppen støvlus følger [1]. Nyere systematiske undersøkelser tyder på at denne familien er nært beslektet med gruppen pels- og fjærlus (Phthiraptera) og står mye nærmere til disse enn til andre støvlus.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]