Pac-palasset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pac-palasset
Beliggenhet
LandPolen
StedŚródmieście
Historiske fakta
ArkitektTylman van Gameren
StilretningBarokken
Kart
Kart
Pac-palasset
52°14′49″N 21°00′31″Ø

Pac-palasset

Pac-palasset (polsk Pałac Paca) er et palass i Warszawa ved Miodowa-gaten 15.[1] En karakteristisk, halvsirkelformet port leder inn til palassets kvadratiske barokkbygning, som har én paviljong i hvert hjørne. Palasset huser i dag Polens helsedepartement.

Historie[rediger | rediger kilde]

Palasset ble reist mot slutten av det 17. århundre til fyrst Dominik Mikołaj Radziwiłł etter tegninger av Tulman van Gameren, og tilhørte Radziwiłł-familien frem til begynnelsen av det 19. århundre (med unntak av årene 1744–1759 da det tilhørte biskop Michał Załuski og hans bror Józef, og i årene 1762–1775 da det ble leid av Michał Fryderyk Czartoryski). Rundt 1757 ble nye bygg reist ved Miodowa-gaten etter tegninger av Jakub Fontana. Under Warszawaoppstanden av 1794 ble palasset delvis ødelagt. Under den prøyssiske okkupasjonen i årene 1807–1809 ble bygningen brukt som teater, brakke og lasarett.[trenger referanse]

I 1825 ble palasset kjøpt av general Ludwik Michał Pac, og ble da også ombygd i klassisistisk stil etter tegninger av Enrico Marconi. I den midtre delen av palasset plasserte arkitekten en seks søyler lang portikus, samtidig som de gamle bygningene ved Miodowa-gaten ble omgjort til paviljonger og sidefløyer, forbundet med en tre arkader stor, halvsirkelformet port. Frisen over arkadene fremstiller Titus Flavius som erklærer de greske byers frihet, og ble dekorert med relieffer av Ludwik Kaufmann. I palassindret ble en gotisk og en mauretansk sal arrangert.

General Pac deltok i novemberoppstanden, og fikk av den grunn i 1835 eiendommene sine konfiskert, sammen med palasset. Det ble senere ombygd innvendig under ledelse av Stefan Baliński. I årene 1848–1875 huset palasset Guvernementregjeringen, og i 1875–1939 – en domstol.

Palasset ble jevnet med jorden under andre verdenskrig, og ble gjenoppbygd i årene 1947–1951 etter tegninger av Czesław Konopka og Henryk Białobrzeski. Palassgårdselevasjonen fikk samme form som Marconi hadde tegnet den, mens hageelevasjonen en noe modifisert form av de opprinnelige tegningene til Tylman van Gameren.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Pałac Paca – We love Warsaw». www.welovewarsaw.pl. Arkivert fra originalen . Besøkt 14. april 2017.