PASOK

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα
Panellinio Sosialistiko Kinima
Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό ΚίνημαPanellinio Sosialistiko Kinima
Norsk navn Den panhellenske sosialistiske bevegelse
Land Hellas
Erklært ideologi Sosialdemokrati
Grunnlagt 3. september 1974
Leder Evangelos Venizelos (2012)
Hovedkontor 22, Ippokratous St.,
106 80 Athen
Tilknytting SI, ESP, S&D
Nettsted Nettsted
Representanter:
Parlamentet
33 / 300
(2012)
Europaparlamentet
8 / 22
(2009)

Den panhellenske sosialistiske bevegelse (gresk: Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ΠΑΣΟΚ; IPA: [paneˈlinio sosjalistiˈko ˈcinima]; romanisering: Panellinio Sosialistiko Kinima, PASOK) er et sosialdemokratisk politisk parti i Hellas. PASOK er tradisjonelt landets dominerende venstreorienterte parti, og har konservative Nytt demokrati som sin tradisjonelle hovedmotstander. Partileder siden 18. mars 2012 er Evangelos Venizelos.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Partiet ble stiftet den 3. september 1974, og har sine røtter i Den panhellenske frihetsbevegelsen (PAK) som ble startet i eksil av Andreas Papandreou i 1968, mens Hellas ble styrt av en militærjunta.

I 1981 vant PASOK parlamentsvalget og Papandreou ble statsminister. Etter to perioder med regjeringsmakten alene tapte partiet valget i 1989, og gikk for en kort periode med i en samlingsregjering under ledelse av Nytt demokrati. I 1993 vant PASOK på nytt, men regjeringens arbeid ble overskygget av gamle skandaler, og i tillegg forverret Andreas Papandreous helsetilstand seg dramatisk.

I 1996 overtok Kostas Simitis ledelsen av partiet og regjeringen, som satte i gang store reform- og infrastrukturprosjekter, og brakte Hellas inn i EUs økonomiske og monetære union (Euro-samarbeidet).

I 2004, under trykket av meningsmålinger som utviklet seg i mindre gunstig retning for PASOK, gjennomførte partiet et generasjonsskifte, og Georgios Papandreou, sønn av Andreas, ble ny partileder. Til tross for at han er sønn av partistifteren, samtidig som sterke krefter i partiet ønsker en politikk som viderefører tradisjonen fra hans far Andreas, regnes Georgios Papandreou for å tilhøre partiets reformorienterte fløy.

PASOK tapte parlamentsvalgene både i 2004 og 2007 mot Nytt demokrati, men ved valget den 4. oktober 2009 ble PASOK på nytt største parti. Det oppnådde da 43,94 prosent av stemmene, og fikk med 160 mandater av totalt 300 rent flertall i parlamentet.[2]

Georgios Papandreou tiltrådte som ny gresk statsminister 6. oktober 2009, bare 2 dager etter valget, og avløste dermed den konservative Kostas Karamanlis fra Nytt demokrati.

Ledere[rediger | rediger kilde]

Internasjonal tilknytning[rediger | rediger kilde]

PASOK er tilknyttet Det europeiske sosialdemokratiske partiet, og er medlem av Sosialistinternasjonalen, som også har vært ledet av Georgios Papandreou siden 2006.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]