Påfuglbusk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Påfuglbusk
eksemplar i en belgisk park
eksemplar i en belgisk park
Vitenskapelig(e)
navn
:
Parrotia persica
C.A. Mey.
Norsk(e) navn: påfuglbusk
Hører til: trollhasselfamilien,
Saxifragales,
egentlige tofrøbladede planter
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Iran, Aserbajdsjan

Påfuglbusk er en stor busk, eller lite løvtre i trollhasselfamilien. Den vokser vilt ved sørkysten av Det kaspiske hav i Nord-Iran og Aserbajdsjan.

På grunn av den eiendommelige barken, og de sterke høstfargene blir busken i mange land plantet i parker og hager. Akkurat som mange andre arter i trollhasselfamilien blomster den på bar kvist på slutten av vinteren.

Den er en del av den eiendommelige hyrkanske floraen i dette området. Andre treslag som er endemiske for området, er blant annet kastanjebladeik (Quercus castaneifolia), og Albizia julibrissin i mimosefamilien. I tertiær var Parrotia vanlig i Europa helt nord til Svalbard, men den forsvant da klimaet ble kaldere. I noen av mellomistidene har påfuglbusken, i likhet med Zelkova og Pterocarya, igjen dukket opp i Europa.

Påfuglbusk er den eneste nålevende arten i slekten Parrotia. Den nærmeste slektningen er Parrotiopsis jaquemontiana i østlige Afghanistan, Pakistan og Kashmir.

Det vitenskapelige navnet Parrotia er en hyllest til den baltisk-tyske oppdagelsesreisende Friedrich Parrot, og har ingen sammenheng med papegøyer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]Commons Commons: Category:Parrotia persica – bilder, video eller lyd