Oversettelser av Koranen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Oversettelser av koranen er gjengivelse av tekstene i Koranen på andre språk enn arabisk. Selv om oversettelse av koranen er teologisk problematisk i islam, har den blitt oversatt mange språk.

Viktige oversettelser[rediger | rediger kilde]

Oversettelse til norsk[rediger | rediger kilde]

Den første fullstendige oversettelsen av koranen til norsk ble utgitt på Universitetsforlaget i 1980.[1] Oversettelsen ble utført av universitetslektor Einar Berg, som i forordet kommenterte arbeidet sitt slik: «I oversettelsen har jeg søkt et innholdsdekkende, gangbart norsk språk. Samme arabiske ord kan være gjengitt med forskjellige norske ord, alt etter nyansen av atmosfæren i sammenhengen. Koranen med sin meningsfylde ut over de klare ord kan ikke oversettes, sier muslimene, men betydningen kan overføres til et annet språk. Det er noe slikt jeg har hatt for øyet med tittelen ‘Koranen – tilrettelagt i oversettelse’.»

Berg fulgte den tyske arabisten Gustav Flügels versinndeling, som skiller seg fra den arabiske originalen. I 2000 kom en nyutgivelse av Bergs oversettelse redigert av Kari Vogt i serien Verdens hellige skrifter, som følger versinndelingen i originalutgaven. Anne Aabakken gjorde arbeidet med omstruktureringen.[1] I senere tid har både Islamic Cultural Centre Norway (ICC) og NMKKF utgitt oversettelser av koranen. ICCs versjon er ikke helt ferdig, og 33% av oversettelsen er ferdig.[når?] Norsk-muslimsk kunst- og kulturforenings (NMKKF) oversettelse er en fullstendig versjon av hele koranen.

I 1996 utga Ahmadiyya Muslim Jama'at Norge sin første utgave av koranen på norsk. Arbeidet med denne oversettelsen var ledet av deres åndelige leder Hadhrat Mirza Tahir Ahmad og ble utgitt av Islam International Publications LTD i 1996. Denne versjonen av Koranen er tilgjengelig med arabisk resitasjon, samt fotnoter som forklarer versene, på koran.no[2]. Ifølge religioner.no er denne versjonen "adskillig mer brukervennlig enn de andre eksisterende alternativene"[3].

I 2013 lanserte NMKKF en utgave som inneholder forklaringer som tar utgangspunkt i moderne forhold. I tillegg til å være muslimenes første, komplette og egenproduserte, norske koranoversettelse,[trenger referanse] er den også den første fortolkende utgaven. Det innebærer at oversettelsen er supplert med forklarende tekst i parenteser i versene. Man har tatt utgangspunkt i Dr. Muhammad Tahir-ul-Qadris oversettelse. Han har publisert over 800 bøker, og levert over åtte tusen forelesninger på urdu, engelsk og arabisk. Denne norske oversettelsen er også utgitt i form av nettside[4] med søkemotor og app[5][6].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Basim Ghozlan (2005). Om Korangjengivelsen Arkivert 5. mai 2012 hos Wayback Machine.. islam.no
  2. ^ «Koranen på norsk - Quran». koran.no. Besøkt 26. desember 2019. 
  3. ^ «Ny norsk nettutgave av Koranen». Religioner.no (engelsk). 1. november 2015. Besøkt 26. desember 2019. 
  4. ^ «Den Norske Koranen». norskkoran.no. Besøkt 23. februar 2021. 
  5. ^ «‎Norsk Koran». App Store (engelsk). Besøkt 23. februar 2021. 
  6. ^ «Norsk Koran – Apper på Google Play». play.google.com (norsk). Besøkt 23. februar 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]