Overfladisk vene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Overfladiske vener»)
Overfladisk vene
TA98A12.0.00.036
TA23910
FMA76719

Overfladisk vene (engelsk: superficial vein) er en betegnelse som brukes for å beskrive en vene som ligger nær overflaten av kroppen. Betegnelsen brukes til å skille vener som er nær overflaten fra vener som er langt fra overflaten, kjent som dype vener. Overfladiske vener danner ikke par med en arterie, i motsetning til de dype venene, som vanligvis har en arterie med samme navn like ved.

Overfladiske vener er fysiologisk sett viktige for nedkjøling av kroppen. Når kroppen er for varm ledes blod fra de dype venene til de overfladiske venene for å legge til rette for varmeoverføring til omgivelsene. Overfladiske vener kan sees under huden. Venene under hjertenivå har en tendens til å bule ut. En umiddelbar måte å se dette ved å se på hånden: løft den over hjertet og venene vil tømmes for blod – senk hånden under hjertenivå for å se venene bli fylt med blod. Venene blir mer synlige når du løfter noe tungt, spesielt etter en periode med skikkelig styrketrening.

Fysiologisk sett er overfladiske vener ikke like viktige som de dype venene (ettersom de frakter mindre blod) og de blir enkelte ganger fjernet i en prosedyre som kalles venestripping, som brukes til behandling av åreknuter. Overfladiske vener, og spesielt de i armen, er lette å komme til og dermed et viktig sted for intravenøse injeksjoner. Ved å bruke disse venene reduseres sannsynligheten for å gjøre utilsiktet skade på omkringliggende vev og kroppsstrukturer, gitt at det brukes en god og hygienisk injeksjonsteknikk.

Utvalgte overfladiske vener med navn[rediger | rediger kilde]

Øvre lem[rediger | rediger kilde]

Nedre lem[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]