Otto Abetz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Otto Abetz

Otto Abetz (født 26. mai 1903, død 5. mai 1958) var tysk ambassadør til Vichyregimet under andre verdenskrig. Abetz ble dømt til 20 års fengsel for å ha vært ansvarlig for jødeforfølgelser, men ble sluppet ut i 1958 og omkom i en bilulykke like etterpå. I samtiden ble det spekulert på om ulykken var hevn for hans rolle under krigen.

Abetz var en brennende frankofil, og prøvde tidlig å styrke fransk-tyske forbindelser. Han var interessert i fransk kultur allerede fra tidlig alder, og i tyveårene startet han en fransk-tysk kulturell gruppe for ungdommer. Gruppen samlet tyske og franske ungdommer fra forskjellige yrker, sosiale klasser, politisk orientering og religiøs tilknytning. Gruppen holdt sin første konferanse i Schwarzwald, og samlet seg ofte i nærheten av herberger.

Abetz var medlem av NSDAP, og på 1930-tallet var han medlem av den tyske utenrikstjenesten. Abetz deltok på München-konferansen i 1938. Abetz ble sendt tilbake fra Frankrike i juni 1939 etter påstander om at han hadde bestukket to franske avis-redaktører til å skrive artikler til fordel for Tyskland. Abetz var til stede under Adolf Hitlers rundtur til Warszawa, og han fungerte som oversetter for den tyske lederen.

Abetz returnerte til Frankrike i juni 1940 etter den tyske okkupasjonen og han ble stasjonert ved den tyske ambassaden i Paris. Han holdt stillingen som ambassadør i Paris frem til juli 1944. Abetz ble aldri akkreditert som en ambassadør til Frankrike da det aldri fantes noen fredsavtale mellom Tyskland og Frankrike, men han handlet med de fullmakter som en ambassadør har. Abetz forlot Frankrike i september 1944 etterhvert som de tyske armeer trakk seg tilbake til Tyskland.

Kilder[rediger | rediger kilde]