Ostrogski-palasset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ostrogski-palasset
LandPolen
StedWarszawa
Historiske fakta
ArkitektTylman van Gameren
StilretningBarokkarkitektur
Kart
Kart
Ostrogski-palasset
52°14′11″N 21°01′22″Ø

Ostrogski-palasset (polsk Pałac Ostrogskich, også kjent som Gniński-palassetPałac Gnińskich) er et palass i sentrum av Warszawa ved Tamka-gaten 41. Det huser i dag Frédéric Chopin-selskapet (Towarszystwo im. Fryderyka Chopina).

Historie[rediger | rediger kilde]

Palassområdet ble kjøpt av Kraków-kastelanen prins Janusz Ostrogski mot slutten av det 16. århundre, som planla å bygge et befestet slott der. Han bygget ferdig murene og kjellerne, men overga så området til Denhoff-familien, som i 1681 overga det igjen til Gniński-familien. Underkansleren Jan Gniński bestemte seg for å omdanne den påbegynte bygningen til et palass etter tegninger av Tylman van Gemeren. Palasset stod ferdig i andre halvdel av det 17. århundre.

På begynnelsen av 1700-tallet gikk palasset over til Zamoyski-ordinatenes familie (palasset ble senere kalt for «ordinatpalasset»). I 1771 tilhørte palasset Czapski-familien og senere Chodkiewicz-familien. I 1820 ble palasset kjøpt av politisekretæren Michał Gajewski, som i senere tid ombygde det. Også palassindret fikk nye funksjoner, og huset henholdsvis et lasarett, en gummifabrikk, Helsehuset og Institutt for bortglemte barn.

Fra 1858 huset palasset Warszawas musikkonservatorium. Her fikk blant annet Ignacy Paderewski og Stanisław Moniuszko sin utdanning. Konservatoriet ble likvidert i 1939 med krigens begynnelse, og palasset ble lagt i grus under Warszawaoppstanden i 1944. Det ble gjenoppbygd i årene 19491954 etter tegninger av Mieczysław Kuzma.