Rusticoclytus rusticus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ospetømmerbukk»)
Rusticoclytus rusticus
Nomenklatur
Rusticoclytus rusticus
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
(ospetømmerbukk)
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektRusticoclytus
Økologi
Habitat: åpen skog med osp
Utbredelse: Europa, Sibir
I Norge utbredt nord til Nordland.

Rusticoclytus rusticus er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Denne arten er forholdsvis vanlig der det vokser mye osp i Sør-Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (10–20 mm), noe kraftig, gråsvart trebukk med lysgrå skjell som danner utydelige tegninger. Kroppen er for det meste kledt av hårlignende skjell. Mens noen andre nærstående arter etterligner veps, har denne utmerkede kamuflasjefarger. Antennene er mørke og ganske korte. Pronotum er stort og hvelvet, nærmest sirkelrundt sett ovenfra, gråsvart med fire noe diffuse lengdebånd av gulgrå, hårlignende skjell. Dekkvingene er gråsvarte med tallrike, lysgrå skjell som danner mer eller mindre tydelige tverrbånd. Hos hunnen stikker de to bakerste bakkroppsleddene ut bak dekkvingene. Beina er gråsvarte.

Hann forfra, viser kjever og behåring.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i døde eller sterkt svekkede osper, sjeldnere i bjørk, selje eller bøk. Larvene lever først under barken, men gnager seg så inn i splintveden. Larvene finnes helst på solsiden nær toppen av osper som står for seg selv. Larvenes utvikling tar 2-3 år. De voksne billene svermer rundt brukbare yngletrær fra slutten av mai til juli. De har god kamuflasje og er vanskelige å få øye på når de sitter på stammen. De løper raskt og rykkvis. Arten finnes ofte sammen med trebukkene Saperda perforata og Aegomorphus clavipes.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt over det meste av Europa, bortsett fra Storbritannia, og videre østover gjennom Sibir til Japan. I Norge er den forholdsvis vanlig nord til det sørlige Nordland, men mangler i fjellnære strøk.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]