Ospeglassvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ospeglassvinge
Nomenklatur
Sesia apiformis
Clerck, 1759
Populærnavn
ospeglassvinge[1]
(stor ospeglassvinge)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieGlassvinger
SlektSesia
Økologi
Habitat: løvskog
Utbredelse: den palearktiske sone

Ospeglassvinge (Sesia apiformis) er en sommerfugl som tilhører familien glassvinger (Sesiidae). Den finnes nord til det sørlige Hedmark og Hordaland i Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor (vingespenn 31 – 48 mm) og kraftig glassvinge. Den ligner på gulkrageglassvinge (Sesia bembeciformis), men skiller seg fra denne ved at den har gult hode og gule flekker på forkroppen. Hannen har dobbelt kamtannede antenner. Hodet er kledt med gule hår. Forkroppen (thorax) er svart med store, gule flekker på sidene foran. Bakkroppen er tykk og sylindrisk, svart med brede, gule tverrstriper. Den er avrundet bakerst uten noen markert haledusk. Forvingen er glassklar med en smal, rødlig kant og en rødlig tverrflekk ved ytterkanten av basalcellen, ca. 2/3 ut i vingen. Bakvingen er glassklar med en smal, brun kant. Beina er tett kledt med lange, oransjegule hår. Med sine gule og svarte farger er arten en ganske god etterligning av en stikkeveps (Vespinae).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Den er knyttet til åpne skog og skogkanter med osp, dessuten har den i tettbygde områder funnet et bra habitat i poppel-alléer. Larvene utvikler seg mellom barken og veden i den nedre delen av stammen på osp (Populus tremula), poppel-arter (Populus spp.) og selje (Salix caprea). De kan også gnage seg ned i røttene. Larven bruker 2-3 år på utviklingen. Når den er fullvoksen, spinner den en kokong på sørsiden av treet, der den overvintrer før den forvandler seg til en puppe neste vår. De voksne sommerfuglene flyr i juni – juli. Man finner dem ofte i paring – de sitter da gjerne helt åpent fordi vernelikheten med veps beskytter dem.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Europa og det vestlige Sibir, dessuten har den blitt innført til Nord-Amerika i nyere tid. I Norge er den forholdsvis vanlig nord til Hordaland og områdene ved Mjøsa.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 20. juli 2020. Besøkt 20. juli 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Norges sommerfugler, ospeglassvinge: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Sesia apiformis på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]