Oslo Sosialistisk Venstreparti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oslo Sosialistiske Venstreparti
Oslo Sosialistisk Venstreparti holder til på Tøyen
LandNorge
Leder(e)Sunniva Holmås Eidsvoll
HovedkvarterHagegata 22,
0653 Oslo
Ungdomsorg.Oslo Sosialistiske Ungdom
Antall medlemmer3 586 [1].
Stortinget
3 / 19
(2021)
Bystyret
6 / 59
(2019)

Oslo Sosialistisk Venstreparti (Oslo SV) er partiet Sosialistisk Venstrepartis fylkesorganisasjon i Oslo. Oslo SV er det største fylkeslaget i SV med 3.586 medlemmer ved utgangen av 2021.[2] Leder i Oslo SV er Sunniva Holmås Eidsvoll, Nestledere er Steinar Heldal og Una Pasovic.[trenger referanse]

I perioden 2019–2023 har SV seks representanter i Oslo bystyre, inkludert Oslo-ordfører Marianne Borgen.[3]

Etter valget i 2015 gikk SV inn i byrådet sammen med Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne. SV er representert med Sunniva Holmås Eidsvoll, byråd for oppvekst og kunnskap og Omar Samy Gamal, byråd for kultur, idrett og frivillighet.[4]

Fylkeslaget har 16 lokallag – et fra hvert av bydelene i tillegg til et studentlag.[trenger referanse]

Oslo SV har tre representanter på Stortinget, Kari Elisabeth Kaski, Marian Hussein og Andreas Sjalg Unneland.[5]

Oslo SV ble stiftet 23. september 1974.[trenger referanse]

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Oslo Sosialistisk Venstrepartis øverste organ er Årsmøtet, der møtes utsendinger fra alle bydelene, Studentlaget, Fylkestyret og Oslo Sosialistisk Ungdom. Årsmøtet velger partiets ledelse, behandler årsberetninger, budsjett, arbeidsplaner og vedtar uttalelser. Før kommune- og stortingsvalg oppnevner Årsmøtet forberedende nominasjonskomite. Selve nominasjon avgjøre på et allmøte hvor alle betalende medlemmer har stemmerett. Før kommunevalg vedtar Årsmøtet kommunevalgprogram for den kommende bystyreperioden.

Partiets øverste organ mellom årsmøtene er Representantskapet. Representantskapet møter normalt 4–5 ganger i året. Representantskapet består av representanter valgt på årsmøtene i bydelslagene og deler av Fylkestyret. Bystyregruppen, Byråder og Stortingsrepresentanter forventes å møte og har tale og forslagsrett. Alle medlemmer i Oslo SV har talerett. Representantskapet fatter beslutninger i større politiske saker, og har vanligvis et politisk hovedtema til diskusjon i hvert møte.

Det daglige arbeidet i partiet ledes av arbeidsutvalget. Arbeidsutvalget har møte hver uke og behandler alle løpende saker; politiske, organisatoriske og administrative.

Oslo Sosialistisk Ungdom, Sosialistisk Ungdoms største fylkesorganisasjon, og er representert i alle organer i Oslo SV. Leder i Oslo Sosialistisk Ungdom er Ella Beate Helland Lyngstad[6].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Eksplosiv medlemsvekst i Oslo – nå puster de Høyre i nakken» (norsk). Besøkt 5. september 2022. 
  2. ^ «Eksplosiv medlemsvekst i Oslo – nå puster de Høyre i nakken». Dagsavisen (norsk). 13. januar 2022. Besøkt 5. september 2022. 
  3. ^ «Representanter i Oslo bystyre». Oslo kommune (norsk). Besøkt 22. januar 2020. 
  4. ^ «Byrådet». Oslo kommune (norsk). Besøkt 22. januar 2020. 
  5. ^ «Sosialistisk Venstreparti (SV)». Stortinget (norsk). 2. oktober 2019. Besøkt 22. januar 2020. 
  6. ^ «Oslo». SU. Besøkt 4. august 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]