Oslo handelsgymnasium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Oslo Handelsgymnasium)
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°54′49,874″N 10°43′12,601″Ø

Oslo handelsgymnasium
Oslo Handelsgym.JPG
Motto Læring i sentrum
Skoletype videregående skole
Grunnlagt 1875
Kommune Oslo
Bydel Frogner
Adresse Parkveien 65
Rektor Trond Lien
Nettsted Offisielt nettsted

Oslo handelsgymnasium (OHG, grunnlagt som Christiania handelsgymnasium) er en offentlig videregående skoleRuseløkka i Oslo. Skolen ble grunnlagt i 1875. Skolen tilbyr utdanningsprogrammene Service og samferdsel og studiespesialisering, med fordypning både i realfag og i språk, samfunnsfag og økonomi.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er i dag et privat museum i bunkeren under skolen. Dette bildet er fra sykestuen.

Skolen ble opprettet for å gi unge mennesker.

«som have bestemt sig for Handel eller annen praktisk Virksomhet, en avsluttet theoretisk-praktisk Undervisning i de merkantile Fag ved siden av en høiere Almendannelse».

De første 22 elevene ble uteksaminert i 1877. Skolen ga den gang den høyeste merkantile utdanningen man kunne få i Norge, frem til etableringen av Norges Handelshøyskole i Bergen 1936. Dagens bygg var ferdig da den tyske okkupasjonen trakk Norge inn i andre verdenskrig, og skolens nybygg ble tatt i bruk som hovedkvarter for de tyske militære styrkene i Norge, sammen med KNA-hotellet på andre siden av gaten. Tyskerne anla en underjordisk bunker under skolegården som var i bruk som kommandosentral for tyskerne gjennom hele krigen.[1] Fra februar 1945 ble skolebygningen hovedkvarter for Reichskommissariat Norwegen. Rikskommisær Josef Terboven hadde sitt personlige kontor her (det senere rektorkontoret).

Etter krigen steg elevtallet jevnt, ikke minst etter at økonomisk gymnas ble en realitet i 1950. De økonomisk/merkantile fagene ble anerkjent på linje med de tradisjonelle artiumsfagene, og ga rett til å studere ved universiteter og høyskoler. Økonomisk gymnas ble en populær linje, og etter få år ble den også innført ved en rekke av de tradisjonelle gymnasene. De første elevene etter den nye studieretningen for allmenne fag ble tatt opp i 1977, og det første kull uteksaminert i 1980. I 1991 ble Frogner videregående skole lagt ned, og 13 klasser i studieretning for handels- og kontorfag ble overført til Oslo handelsgymnasium.

Skolen kunne i 1970 tilby det første kurset på høyskolenivå. Avdelingen fikk navnet Økonomisk college, og vedvarte som en selvstendig linje inntil det i 1994 ble fusjonert inn i Høgskolen i Oslo.

Lokalisering[rediger | rediger kilde]

Da Oslo Handelsgymnasium ble opprettet i 1875, hadde den lokaler i Rosenkrantz gt. 7. Senere huset Munchsgt. 4 skolens elever, før den nåværende bygningen Parkveien 65 ble tatt i bruk i 1946. Bygningen er tegnet av arkitektene Blakstad og Munthe-Kaas, og ble for en stor del finansiert gjennom private fonds og donasjoner. Oslo Handelsgymnasium skulle egentlig ta i bruk det nye bygget høsten 1940 men det ble i stedet rekvirert av tyskerne under 2. verdenskrig sammen med bl.a. KNA-hotellet på den andre siden av gaten.

Museet i den underjordiske bunkeren[rediger | rediger kilde]

Kommunikasjonsrommet i bunkeren under skolen.

Bunkeren har et kommunikasjonsrom. På dets skrivebord står to radioer, en skrivemaskin og mystisk boks/kassett.[2] Man trodde tidligere at det fantes tunneller som gikk fra bunkeren til daværende KNA-hotellet men nyere undersøkelser har langt på vei bevist at de ikke ekisterer[3]

Rektorer[rediger | rediger kilde]

 • Christian Larssen (1875 – 1897)
 • Carl Polaczek (1897 – 1920)
 • Gabriel Holtsmark (1920 – 1937)
 • Kåre Foss (1937 – 1948)
 • Olaf Kran (1948 – 1978)
 • Kjeld Greftegreff (1959 – 1963) (under Olaf Krans permisjon)
 • Johannes Øvereng (1978 – 2001)
 • Eli Engløk (2001 – 2011)
 • Trond Lien (2011–)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Parkveien 65 (Oslo) – bilder, video eller lyd

Offisielt nettsted

 1. ^ Nå kan du bli med inn i Terbovens bunker
 2. ^ Nå kan du bli med inn i Terbovens bunker
 3. ^ Finnes det en hemmelig etasje her?