Oskar Hoddø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oskar Hoddø
Oskar og Inger Hoddø
Født4. sep. 1916[1]Rediger på Wikidata
Død17. nov. 1943Rediger på Wikidata (27 år)
Kristiansten festning
BeskjeftigelseKomponist, sanger Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
GravlagtDomkirkegården

Kristian Oskar Hoddø (født 4. september 1916 i Namsos, henrettet 17. november 1943 i Trondheim) var en norsk rørlegger, sangdikter og motstandsmann.

Hoddø er særlig kjent for teksten til det som ble valsen «Nidelven stille og vakker du er» som han enten skrev på Kjesäter flyktningemottak i Sverige, eller, ifølge en annen tradering, på Gamle Bybro i Trondheim en natt i slutten av april 1940.

Etter krigen ble denne sangen en verdensslager, og den ble utgitt i både USA og flere europeiske land.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Hoddø hadde ingen formell musikkutdannelse og arbeidet som rørleggersvenn i Trondheim ved krigens begynnelse.

Sammen med sin bror Harald ble han raskt engasjert i motstandsbevegelsen og deltok i illegalt arbeid både i Trondheim og Leksvik. Han giftet seg i 1941 med Inger Langaas (senere gift Stedenfeldt) fra Strinda.

Han måtte flykte over grensen til Sverige, men dro senere tilbake til Norge og fortsatte motstandsarbeidet.

Den 1. april 1943 ble han arrestert og satt ført i Trondheim kretsfengsel avd. C (Kongens gate 85, og så på Vollan), men ble løslatt samme dag.

Høsten 1943 ble han derimot angitt av en norsk infiltratør og han ble 2. november 1943 arrestert og ført til Falstad og stilt for tysk domstol. Anklagen lød på illegal virksomhet, deriblant distribusjon av illegale aviser og eksport av flyktninger. Dagen etter arrestasjonen ble han dømt til døden ved skyting. Han ble overført til Vollan i Ytondheim, og dommen ble fullbyrdet på Kristiansten festning den 17. november 1943 da Hoddø sammen med åtte andre motstandsmenn ble henrettet[2] for deretter å bli lagt i en massegrav.

Etter krigen ble gravstedet flyttet til gravfeltet rundt Nidaros domkirke.

I ettertid ble det reist et minnesmerke over Oskar Hoddø i Vikaparken i Namsos. Asbjørn Øksendal har også skrevet en lengre historie om mannen og hans innsats i motstandskampen mot nazismen under andre verdenskrig.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.strindahistorielag.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Nøkleby, Berit (1939-) (1996). Skutt blir den-: tysk bruk av dødsstraff i Norge 1940-1945. Oslo: Gyldendal. ISBN 8205221731. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]