OSI Karate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Osi karate»)

OSI Karate er karategruppen til OSI (Oslostudentenes Idrettsklubb). OSI Karate trener den tradisjonelle stilarten Tani-ha Shito-ryu, og er tilknyttet stilartsorganisasjonen Kofukan. Karategruppen er en av de første kampsportgruppene som ble stiftet i OSI, og er også en av de eldste karateklubbene i Norge. I dag har OSI karate ca. 30 medlemmer, hvorav 75 prosent er nåværende studenter ved Universitetet i Oslo. Klubben drives av og for studenter, med unntak av noen av instruktørene, blant annet hovedinstruktørene John Ytterhaug (6.dan) og Viggo A. Holmsen (4.dan). De trener både tradisjonell og konkurransekarate.

Tidligere hoved-/profilerte instruktører Nåværende instruktører
Geir V. Henriksen (1976 - 1984) Chiu Wai Mickey Yip (Siden 2002)
Bob Aikman (1979 - 1982) Shankat Zamani
Gary Freestone (1982 - d.1985) Christer Tronsmed
Morten Halvorsen (1985 -) Lars Nesser
Øysten Graf (1983 - 2000) Monika Arvoni
Kenny Johnson
Åge Thoen
John Ytterhaug (1985 - 2005)
Viggo A. Holmsen (1988 - 2009)


Historie[rediger | rediger kilde]

Opp gjennom årene fikk stadig nye idretter innpass i OSI og i 1968 startet man med karatetrening. OSI var da et av de få stedene man trente karate i Norge. Judogruppa var i 1968 en stor og veletablert gruppe, og her fantes også enkelte som hadde trent karate. Blant disse var Reidar Eknes som hadde trent karate i 4 år i England. Sammen med han startet om lag 10 personer å trene karate regelmessig. I løpet av de neste tre årene økte medlemstallet med rundt 10 personer i året, og i 1971 ble karategruppa skilt fra judogruppa og opprettet som egen gruppe.

I perioden 1972 til 1975 økte antall medlemmer eksplosivt fra 40 til 200. OSI arrangerte i 1972 den første treningsleiren i karate i Norge under ledelse av Rune Hagen. I 1974 ble karate organisert i Norges Karateforbund. Flere av OSI sine medlemmer var aktivt med på dette. Karl Martin Gleditsch ble klubbens første norgesmester da det nystiftede forbundet arrangerte sitt første NM. Samme året arrangerte karategruppa Blinderncup for første gang, med 20 deltagere. Dette arrangementet ble en av Norges mest tradisjonsrike konkurranser. I 1976 kom Geir Henriksen til klubben som instruktør, og han begynte straks å bygge opp et konkurranselag med de som var villige til å satse. De mest ivrige trente 20 timer i uken i flere år. Dette ga resultater. I de neste ti årene vant OSI Karate 4 gull, 2 sølv og en bronse i lag i NM. Videre vant medlemmene nesten 20 gull i NM individuelt, og omtrent like mange sølv- og bronsemedaljer. De største medaljesankerne ved siden av Geir var Morten Halvorsen og Rikke Opsahl som vant tre gull på rad. Geir har etter at han sluttet som instruktør i OSI høstet mange suksesser i sin nåværende klubb Mizuchi, som er Norges beste konkurranseklubb. Morten Halvorsen var kaptein på det norske landslaget i mange år, og var også instruktør i OSI.

I 1978 reiste en gruppe fra OSI til England for å trene med Bob Lord og Bob Aikman. Slik knyttet gruppen mer faste kontakter med Kofukan. I 1978 reiste også drøyt 10 personer, de fleste fra OSI, til Belgia for å delta i Euro-Cup. OSI hadde også besøk av Suzuki to ganger; i slutten av 1979 og i juni 1980. Ved besøket i 1980 kom også Master Tani til Oslo, der over 200 deltakere var med på en ukes trening i Blindernhallen.

I 1979 hentet gruppa inn Bob Aikman som instruktør på heltid. Fokus ble nå flyttet fra konkurransetrening til mer tradisjonell karatetrening med vekt på grunntrening og et bredt spekter av teknikker. Bob Aikman var en svært inspirerende instruktør, og gruppas størrelse holdt seg jevnt rundt 200 medlemmer. Gruppa hadde nå 20-25 treningstimer i uken, og partiinndeling etter beltegrad. I tillegg var det egne treninger for konkurranseutøvere.

Gary Freestone, som kom til Norge med Aikman og overtatt etter han som hovedinstruktør i 1982, døde sommeren 1985 i en motorsykkelulykke. John Ytterhaug overtok som hovedinstruktør sammen med Morten Halvorsen og Øystein Graf. For første gang siden karategruppa ble startet var treneransvaret hos personer som hadde startet sin egen karatekarriere i OSI. Våren 1985 arrangerte Norges Karateforbund EM i Ekeberghallen der mange av OSI sine medlemmer var med som funksjonærer. Året etter fortsatte man suksessen med en landskamp mot Japan, som hittil er den eneste som er blitt arrangert mot moderlandet for karate.

I 1987 hentet gruppa igjen nye trenerimpulser fra utlandet. Kenny Johnson flyttet til Norge fra England og giftet seg med Anita Myhren, en av Norges beste konkurranseutøvere gjennom tidene, med blant annet sølv i VM. Kenny instruerte i OSI til midten av 90-tallet. Etter det har John Ytterhaug hatt hovedansvaret for treningen sammen med Viggo Holmsen, som også har vært en drivende kraft for sosiale aktiviteter. Dagens instruktører rekrutteres fra klubbens egne medlemmer. To ganger i året arrangerer OSI Karate treningshelg med Keiji Tomiyama. Gruppen deltar også jevnlig på andre treningsleirer i regi av Kofukan.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]