Orion (romskip)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Orion med månelander
Orion under landing på jorden

Orion, tidligere kjent som Crew Exploration Vehicle (CEV), er et amerikansk romskip under planlegging av NASA for bruk i Constellation-programmet. Hvert Orion-romskip vil ha et mannskap fra 4 til 6 astronauter, og vil bli skutt opp av de nye Ares I-rakettene. Både Orion og Ares I er elementer i Constellation-programmet, som planlegger å sende mennesker tilbake til Månen innen 2020 og deretter videre til Mars og andre destinasjoner i Solsystemet.[1][2] 31. august 2006 tildelte NASA Lockheed Martin kontrakten med å designe, utvikle og bygge Orion.[3]

Orion vil skytes opp fra de samme rampene på Kennedy Space Center som nå skyter opp romfergene. NASA vil bruke romskipet til romferder etter at romfergen pensjoneres i 2010. Orion vil til og begynne med fly turer til Den internasjonale romstasjonen fra 2014 til og med 2015, men vil etter det bli en nøkkelkomponent i ferder til Månen og Mars.

Orion-kapselen er bemannet. Den likner på Apollo-kapslene, men har større volum og plass til fire astronauter på en månetur, seks på en tur til romstasjonen. Orion og månelanderen kobles sammen i jordbane før et eget rakettrinn bringer dem opp i en hastighet som gjør det mulig å bryte ut av jordbanen.[4]

Romferder med Orion[rediger | rediger kilde]

Se hovedartikkelen Liste over Constellation-ferder

Constellation-programmet vil inneholde både ubemannede og bemannede ferder. Det er foreløpig planlagt 18 ferder i programmet, inklusive til ISS, samt minimum to måne-landinger, de to første siden Apollo-programmets slutt.

Navn og benevelser[rediger | rediger kilde]

I juni 2006 bestemte NASA to foreslåtte navn, Altair og Artemis, på CSM og LSAM-romskipene. Men den 20. juli 2006 ble det kjent[5] at NASA hadde søkt om merkenavn-beskyttelse for betegnelsen Orion som både navnet på CEV som en helhet og på prosjektet for å returnere til Månen.

Referanser[rediger | rediger kilde]