Ordenen for militærfortjenester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordenstegn for ridder av Ordenen for militærfortjenester

Ordenen for militærfortjenester (fransk: Ordre du mérite militaire) er en fransk orden innstiftet 22. mars 1957 og avviklet ved etableringen av Den nasjonale fortjenstorden i 1963. Den ble tildelt for fortjenstfull fredstidsinnsats i reserven i det franske forsvar. Ordenen var en av flere ministerielle ordener innenfor saksfeltene dekket av departementene i Frankrikes sentralforvaltning. Den ble administrert av forsvarsdepartementet.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen for militærfortjenester var inndelt i tre grader:

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Ordenen for militærfortjenester består av et malteserkors. Midtfeltet er kvadratisk satt på spissen og inneholder et kvinnehode, republikkens personifikasjon, med stridshjelm på hodet. Langs kvadratets to øvre sider står innskriften «REPUBLIQUE FRANÇAISE». På revers står innskriften «MERITE MILITAIRE». Ordenstegnet for kommandører er opphengt i båndet i en eikekrans og har laurbærblad i korsvinklene. For kommandører er korset blåemaljert og i gull, for offiserer i gull uten emalje og for riddere i sølv.

Ut over forskjellig materiale er ordenstegnene for de forskjellige grader identisk i utforming, men av ulik størrelse og opphengt i bånd av forskjellig type. For riddere bæres ordenstegnet i brystbånd, for offiserer i brystbånd med rosett. Kommandører har ordenstegnet i bånd om halsen.

Ordensbåndet er blått med en bred rød midtstripe og smale hvite kantstriper.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Hieronymussen, Poul Ohm og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966, s. 140–141