Ordenen den italienske solidaritets stjerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ordenen den italienske solidaritets stjerne (italiensk: Ordine della Stella della Solidarietà Italiana) er en italiensk orden. Den ble innstiftet 27. januar 1947 til belønning særlig av utenlandsboende italienere og utledninger som ytt bidrag til Italias gjenoppbygning etter den andre verdenskrig. Ordenen tildeles nå til italienske borgere som bor utenfor landet og til andre lands borgere for fremme av Italias omdømme. Italias president er ordenens stormester. Ordenen administreres av et ordensråd på fem medlemmer, ledet av Italias utenriksminister. Ordenen den italienske solidaritets stjerne rangerer som nummer fire av Italias ordener.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen den italienske solidaritets stjerne hadde ved innstiftelsen én grad. Dette ble i 1948 utvidet til tre grader. Fra 1965 har disse betegnelsene:

  • Storoffiser (Grande Ufficiale)
  • Kommandør (Commendatore)
  • Ridder (Cavaliere)

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ved innstiftelsen besto ordenstegnet for riddere av en femtagget stjerne i gull. I midten bar stjernen en avbildning av den gode samaritan. For kommandører hadde stjernen stråler i vinklene. Ordensstjernen for storoffiser var en større versjon av dette. Ordenstegnene for riddere og kommandører var opphengt i båndet i en krans. Ordensbåndet var grønt med hvite og røde kanter. Dette er fargene i Italias flagg.

Ordensinsigniene for Ordenen den italienske solidaritets stjerne ble nytegnet i 2001. Ordenstegnet for riddere består nå av en hvitemaljert stjerne med fire tagger satt på en firetagget stjerne i grønt. Stjernene hviler på en gullkrans av oliven og eik. Midtmedaljongen er i gull og viser den gode samaritan. Medaljongen er omgitt av en blå bord som har innskriften «SOLIDARIETÀ ITALIANA» i gull. Ordensstjernen er i sølv og har åtte tagger. Midtmedaljongen er den samme. Ordensbåndet er nå rødt, med hvite og grønne kanter.

Bæremåte for ordenstegnene. Fra venstre mot høyre: Ridder, kommandør, storoffiser
Båndstriper siden 2001
Ridder
Kommandør
Storoffiser

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen den italienske solidaritets stjerne ble tildelt i beskjedent omfang inntil 1978, da tildeling av ordenen ble innstilt. Tildeling ble gjenopptatt i 2002. Det er totalt utnevnt 1031 storoffiserer, 4200 kommandører og 8654 riddere. Ordenen kan tildeles italienske, såvel som utenlandske statsborgere.

Norske innehavere[rediger | rediger kilde]

Vibeke Løkkeberg er innehaver av riddergraden av Ordenen den italienske solidaritets stjerne.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • (da) Poul Ohm Hieronymussen og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966.
  • (en) «Order of the Star of Italian Solidarity» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 1241–1242.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]