Orøpram

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Orøprammen er en dansk lokal pram fra området omkring Isefjorden vest på Sjælland. I østlige Danmark brukte folk den generelle betegnelsen pram på de ulike båttypene uten kjøl og med flat bunn, inkluderte eldre danske båttyper som kåg.

Fjordene[rediger | rediger kilde]

De fleste danske fjordene er grunne farvann med rolig sjø og sterk plantevekst, noe som gjorde de til utmerkede fiskeplasser for ål og sild samt horn- og flatfisk. Bøndene som levde rundt disse fjordene, hadde ofte fiske som bigeskjeft dersom de hadde fått fiskerett av de danske myndighetene.

Isefjordens eneste øy Orø har i flere århundrer vært et utpreget landbruksdistrikt med en liten båttradisjon som gikk ut på å bygge båter av enkel konstruksjon som f.eks. stokkebåt. Dette er ikke enestående i områdene rundt de grunne fjordene.

Prammen fra Orø[rediger | rediger kilde]

På øya Orø ble slike enkle prammer i lang tid bygget som en spissgattet klinkbygd versjon av den danske båttypen kåg. Den har kravellbygd bunn, men dens egentlige styrke ligger i skallkonstruksjonen med esingen som holdt sammen båten. Den er rundere i formen enn den vanlige kågen med bredden på over en tredjedel av prammens lengde på 4,4 meter. Den skilte seg lite fra de andre østdanske og sørsvenske prammene i utseendet.

Den var et ideelt fartøy i de flate og smale rennene i den innerste Isefjorden omkring Orø, der bøndene supplerte landbrukets avkastninger med inntektene fra fiskeriet. Disse prammene er utelukkende innrettet etter bunnforholdene i det grunne farvannet og ble enten rodd eller staket frem.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]