Optimist (jolle)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Optimistjolle»)
Optimistjolle
Klassemerke
Klassemerke
Optimistjolle
Optimistjolle
Mål
Lengde over alt2,36 m
Lengde i vannlinje2,18 m
Bredde1,12 m
Vekt (skrog)35 kg
Mastehøyde2,26 m
Seilareal
Storseil3,3 m2
Annet
Besetning1
KonstruktørClark Mills
Konstruksjonsår1947

Optimist er en liten seiljolle beregnet for én person. Den er en nybegynnerbåt for barn og unge, opprinnelig bygget i kryssfinér. En billigere norsk variant i Huntonit ble introdusert som A-jolle. Optimist er den største båtklassen i Norge, på tross av at man kun kan konkurrere til og med det året man fyller 15.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Optimist ble konstruert i 1947 av Clark Mills. Båten ble introdusert i Europa av Axel Damsgaard fra Danmark og spredte seg fra Skandinavia.

Optimist er en pram med flat baug. I utgangspunktet er den bygget i kryssfinér, men senere i glassfiber. Med sin flate stevn og flate bunn bryter optimisten med mange etablerte «regler» for god båtkonstruksjon, men har vist seg å ha forbausende bra egenskaper for en så liten og enkel båt. En ide ved konstruksjonen var at ungdom eller familier skulle kunne bygge båten selv. Mills hevdet at dette var den største brukbare seilbåt som kunne bygges av en kryssfinérplate på 4 * 8 fot = ca. 1.2 * 2.4 meter.

Det første verdensmesterskap ble avholdt i Storbritannia i 1962 og mesterskapet har vært avholdt i alle årene etter. I de første 20 årene var klassen dominert av seilere fra Skandinavia med i alt 13 verdensmestere. I 1990-årne overtok Argentina hegemoniet. Sammen med Peru har disse disse to landene vunnet 12 team racing konkurranser i IODA Challenge Cup. Etter tusenårskiftet har det ikke vært noe dominerende land og land som Trinidad, Bermuda og Malaysia har alle medaljevinnere.

Leverandører[rediger | rediger kilde]

Mer enn 4 000 båter bygges hvert år av nær 40 båtbyggere i verden. Produsentene Winner og Far East står i dag for majoriteten av nye båter.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]