Opptøyene i Frankrike 2005

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Noen av områdene der det var opptøyer.
Landsomfattende spredning.

Opptøyene i Frankrike 2005 var en serie med opprør hovedsakelig rundt Paris, som startet 27. oktober 2005 med voldelige sammenstøt mellom politi og ungdommer. Voldsomhetene ebbet ut først i midten av november 2005.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Utløsende begivenheter[rediger | rediger kilde]

Opptøyene ble utløst da det ble kjent at de to guttene Bouna på femten og Zyed på sytten av afrikansk opprinnelse døde av elektrisk sjokk da de gjemte seg for politiet i en transformatorstasjon torsdag den 27. oktober, i Clichy-sous-Bois, en fattig forstad til Paris.[1] De var to av tre som ble jaget av politi etter et innbrudd.

Dødsfallene brakte en ulmende konflikt mellom forstadsungdom og politi opp til overflaten. Dette skjedde bare en uke etter at den franske innenriksministeren Nicolas Sarkozy uttalte at han ønsket å «rense opp» i de kriminelle miljøene i forstedene.

Den tredje rømlingen, 21 år gammel, pådro seg alvorlige skader men overlevde. I mens hadde politipatruljen avsluttet sin innsats og vendt tilbake til politistasjonen. Ifølge politirapporten forekom det ingen politijakt. Den 3. november innledet politiet en forundersøkelse av de to dødsfallene. Da hadde det allerede rast voldsomheter i og rundt Clichy-sous-Bois i flere dager.

Selve opptøyene[rediger | rediger kilde]

Opptøyer brøt ut allerede samme dag i Clichy. Et drøyt dusin biler ble antent og bygninger ble vandalisert. Et 50-talls politi beskyttet rådhuset. Opptøyene eskalerte raskt de påfølgende dagene.

Voksende uro og regelrette opptøyer spredte seg til deler av Seine-Saint-Denis, Seine-et-Marne, Val-d'Oise, Val-de-Marne, Hauts-de-Seine, Yvelines, Rennes, Rouen, Lille, Dijon, Toulouse, Marseille og andre steder.

Det første dødsfallet under selve opptøyene fant sted 2. november. Salah Gaham, født 1971 i Annaba i Algerie, bosatt i Besançon, prøvde å slukke tre påsatte bilbranner i en underjordisk etasje, og mistet bevisstheten og døde av røykforgiftning.

Natt til fredag 4. november ble 500 biler satt i brann, og brannstiftelser forekom i Aulnay-sous-Bois, Neuilly-sur-Marne, Le Blanc-Mesnil. Den 6. november spredde opptøyene seg til Paris' sentrum.

Pr. 7. november var 274 kommuner direkte berørt av opptøyene.[1] Et høyt antall biler og busser var brent, og flere skoler, politistasjoner og rådhus var også satt i brann. Natt til 7. november ble for første gang også to kirker rammet. Et stort antall mennesker hadde på dette tidspunkt kommet til skade, og 7. november døde en mann av skadene som hadde blitt påført ham da han ble slått ned den 4. november under et forsøk på å stoppe ødeleggelsene. Flere titalls polititjenestemenn hadde blitt skadet, to av dem av skudd fra hagle.

Flere land advarte sine borgere mot å reise til Frankrike. Det norske Utenriksdepartementet frarådet ikke norske borgere å reise til Frankrike, men anbefalte at man var forsiktig med å bevege seg i områder som var direkte rammet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Fouad Acharki (27. oktober 2015). «Ti år siden Paris-opptøyene». nrk.no. Besøkt 27. oktober 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]