Oplosia cinerea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oplosia cinerea
En hann.
Nomenklatur
Oplosia cinerea
(Mulsant, 1839)
Populærnavn
lindebukk
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektOplosia
Økologi
Habitat: løvskog med lind
Utbredelse: Europa
i Norge i sørøst.

Lindebukk (Oplosia cinerea) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den er funnet langs kysten av Østlandet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (9–13 mm), avlang, gråspraglete trebukk med lange antenner. Antennene er litt lengre enn kroppen hos hannen, hvert ledd er tofarget med lys indre del og mørk ytre, men kontrasten mellom de to er ikke slående. Pronotum er mye bredere enn langt, i midten av hver sidekant med en skarp pigg. Dekkvingene er avlange med markerte skuldre, en del bredere enn pronotum, grovt punkterte, i den bakre delen også med lengdestriper. De har et grågult tverrbånd litt bak midten. Beina er mørkegrå og forholdsvis korte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven utvikler seg under barken på litt grove, døde greiner av lind, i sjeldne tilfeller andre løvtrær. Arten er avhengig av gamle lindetrær, men om disse får stå igjen synes den ikke være altfor kresen når det gjelder omgivelsene. Larvene er trolig ikke særlig avhengige av høy temperatur siden de kan utvikle seg i greiner som ligger i dyp skygge. Larveutviklingen tar to år. De voksne billene spiser på levende bark, og kan finnes i juni-juli, men kamuflasjefargene gjør dette vanskelig.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i de midtre og østlige delene av Europa, østover til Kaukasus, men mangler i vest. I Norge finnes den bare i et smalt belte langs kysten av Østlandet.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]