Operation Stösser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Operasjon Stösser»)

Operasjon Stösser var et tysk fallskjerm-slipp i Hohes Veen-området under Ardenner-offensiven i desember 1944.

Fallskjerm-soldatenes mål var å ta kommando over veikrysset «Baraque Michel» inntil ankomsten av den 12. SS Panzer Division. Operasjonen ble ledet av Oberst Friedrich August Freiherr von der Heydte. Han fikk bare 8 dager på seg til å forberede seg på oppdraget. De fleste av fallskjermjegere og pilotene som tilordnet operasjonen var utrente og uerfarne. Oppdraget var en fullstendig fiasko.

Like etter midnatt den 17. desember 1944 lettet 52 transportfly med rundt 1300 Fallschirmjäger og tok av under en kraftig snøstorm med sterk vind og betydelig lavt skydekke. Luftwaffe hadde svært på denne tiden svært få erfarne piloter. Mange av pilotene som transporterte fallskjerm-soldatene hadde aldri fløyet så store transportfly før, og halvparten hadde aldri fløyet fly i kamp, de var heller ikke trent til å gjennomføre slipp om natten og de hadde ikke lært å fly i formasjon.

Mange fly reiste fullstendig ut av kurs. To hundre og femti soldater ble droppet nær Bonn, cirka 80 km fra den tiltenkte dropp-sonen. Bare en brøkdel av styrken landet nær den tiltenkte dropp-sonen. Siden mange av de tyske fallskjermjegerne var veldig uerfarne, ble noen av dem forkrøplet ved nedfall og døde der de falt. Noen ble funnet den følgende våren, når snøen smeltet. På grunn av den omfattende spredningen på droppene, som ble rapportert til å være over hele Ardennene, så trodde de allierte styrkene at et langt større hopp hadde funnet sted, enn det som faktisk var faktum.

Ved middagstid den 17. desember, hadde von der Heydte's enhet speidet i skogen der de hadde landet, og de var til sammen rundt 300 soldater. Men, med seg hadde bare nok ammunisjon for en enkelt kamp, og styrken var for liten til å ta i over hele krysset på egen hånd. Oberst von der Heydte planla egentlig å vente på ankomsten av den 12. SS Panzer Division og så skulle de plutselig ta over veikrysset like før deres ankomst.

Etter tre dager med venting, forlot han disse reviderte planene og i stedet omgjorde han planene om rekognosering. En tysk general hadde spottet von der Heydte anmodning om å bruke brevduer, og ingen av enhetens radioer overlevde fallskjerm-slippet, så han var ikke i stand til å rapportere den detaljerte informasjonen han samlet sammen. Med bare én enkelt dags matforsyning og med begrensede vannforsyninger, den 19. desember trakk han sine styrker til retrett mot de tyske linjene. Han brukte deres begrensede ammunisjon for å angripe den bakre del av de amerikanske linjene. Bare om lag en tredjedel av hans menn overlevde og nådde frem de tyske linjene.

Oberst von der Heydte, som på dette tidspunktet var skadet, led av frostskader, lungebetennelse og utmattelse, banket på husdører i Monschau frem til han fant en imøtekommende tysk familie som han kunne overnatte hos frem til neste dag. Den neste morgen sendte han en lokal gutt med en overgivelse-notat til de allierte styrkene.