Operasjon Mountain Thrust

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Operasjon Mountain Thrust
Konflikt: Krigen i Afghanistan (2001-)
Dato15. mai31. juli 2006
StedKandahar-, Helmand-, Paktika-, Zabol og Oruzgan-provinsene i Afghanistan
ResultatTaktisk ISAF seier
Strategisk tilbaketrekning av Taliban
Stridende parter
ISAFs logo ISAF:
USAs flagg USA
Storbritannias flagg Storbritannia
Canadas flagg Canada
Nederlands flagg Nederland
Australias flagg Australia
Romanias flagg Romania
Afghanistans flagg Afghan National Army
Talibans flagg Taliban
Al Qaidas flagg Al-Qaida
Kommandanter og ledere
Canadas flagg Brig.Gen. David Fraser
Afghanistans flagg Gen.Maj. Rahmatullah Raufi
Talibans flagg Ukjent
Styrker
ISAFs logo ISAF: 3 000
USAs flagg USA: 2 300
Canadas flagg Canada: 2 200
Afghanistans flagg ANA: 3 400
Storbritannias flagg UK: 3 300

I alt: 11 500+
Minst 2 000 militante og irregulære opprørere
Tap
ANA: 107 drepte, 43 tilfangetatt
USA: 24 drepte, 50 såret
Canada: 4 drepte, 30 såret
UK: 6 drepte, 30 såret
Australia: 11 såret
Frankrike: 2 drept, 1 såret
Romania: 1 drept, 4 såret

I alt:
155 drepte
106 såret
43 tilfangetatt
1 134 drepte,
387 tatt til fange
Krigen i Afghanistan 2001–2021
Mazār-e SharīfHeratQala-i-JangiTora BoraAnacondaTakur GharJacanaRed WingLashkagarMountain ThrustHelmandKaikaSanginPanjawiiMedusaMountain FuryFalcon SummitAchillesHooverKaminPickaxe-HandleChoraHammerFSB AnacondaNasratHarekate YoloKarezGora PraiSarposa-fengsletArghandabWanatShewanUzbin-dalenEagle's SummitBalamorghabRed DaggerShahi TandarDieselKunduz-provinsenAlasayKhanjar

Operasjon Mountain Thrust var en NATO-ledet operasjon i Afghanistan som varte fra 15. mai til 31. juli 2006.

Operasjonen ble utført av ISAF og den afghanske hæren mot Taliban- og Al-Qaida- styrker. Dette var den største operasjonen siden Talibans fall i 2001. Operasjonens hovedmål var å stoppe Taliban-opprøret sør i Afghanistan. 155 NATO-soldater mistet livet i operasjonen, mens 106 ble såret og 43 tilfangetatt. 1 134 Taliban- og Al Qaida-soldater mistet livet og 387 ble tilfangetatt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det var harde kamper i juni og juli 2006, og Afghanistan opplevde den blodigste perioden siden Taliban-regimets fall. Taliban viste stor koordinering i sine angrep, og kontroll over to distrikter i provinsen Helmand i slutten av juli 2006, som ble gjentatt noen dager senere. Taliban led under kampene mer enn 1 100 drepte opprørere, og nærmere 400 tatt til fange. Tung bombing fra luften var den viktigste faktoren til disse tapene. Men likevel hadde de vestlige koalisjonsstyrkene nærmere 150 soldater drept, og 40 afghanske politimenn tatt til fange av Taliban.

Til slutt klarte ikke operasjonen å slå ned Taliban-opprøret i området. Kontroll over regionen ble overført fra amerikanerne, til NATO-styrker. Angrepene fortsatte, og ble til og med intensivert. Den første dagen NATO tok over kontroll, 1. august 2006, ble en britisk patrulje truffet av kraftig fiendtlig ild i Helmand-provinsen. Tre allierte soldater ble drept, og en annen soldat ble såret.

Samme dag ble 18 Taliban-opprørerne, og en afghansk politimann, drept i en anti-Taliban koalisjonsoperasjon i samme provins. I tillegg ble 15 afghanske politimenn tatt til fange av Taliban, når politi-bejentene forsøkte å overgi seg i Zabul-provinsen når en Taliban-styrke forberedte seg på å angripe politi-utposten deres. Også to dager senere var det flere hendelser i og rundt Kandahar, inkludert en selvmordsbombing som drepte 21 sivile innbyggere. I de andre angrepene, i og rundt Kandahar, ble fire kanadiske soldater drept - samt 10 som ble såret i forskjellig grad.