Operasjon Jordsøk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Operasjon Jordsøk
Basert påEarthsearch
ForfatterJames Follett
Oversatt avJon Bing
ManusJames Follett
SjangerScience fiction
Prod.landNorge
Utgivelsesår1983, 1984
Episoder10
Lengde30 min. (per episode)
SpråkNorsk
RegissørNils Nordberg
Produsert avNRK Radioteatret
Periode8. desember 19839. februar 1984
Medvirkende

Operasjon Jordsøk er et norsk science fiction-hørespill på ti episoder som gikk på NRK Radio fra 1983 til 1984.[1] Stykket handler om en liten gruppe mennesker ombord på et stjerneskip som forsøker å returnere til jorden etter 115 år i verdensrommet på leting etter en alternativ jord. Skipets to egenrådige datamaskiner, Engel 1 og Engel 2, skaper imidlertid trøbbel og etterhvert skjønner besetningen at de hadde noe å gjøre med forfedrenes brutale skjebne. Stykket ble sendt første gang i Ungdommens Radioteater fra 8. desember 1983 til 9. februar 1984. Det ble siden sendt i reprise i 1988 og 1997. Hørespillet er en oversettelse av det britiske hørespillet Earthsearch, skrevet av den engelske forfatteren James Follett. Den britiske versjon ble sendt i 1981. Den norske oversettelsen er ved Jon Bing. Lyd og teknisk regi er ved Odd Johan Nilsen. Regi er ved Nils Nordberg.

Handling[rediger | rediger kilde]

Stjerneskipet Utfordringen vender hjem til planeten jorden etter å ha vært borte i 115 år. Det ble sendt ut for å finne jordlike planeter som kunne egne seg til kolonisering. Det har imidlertid ikke funnet noen. Det er tredje generasjons besetning, Darv, Telson, Sharna og Astra, som styrer skipet. Det blir fort klart at de fire er under kontroll av Utfordringens kontollsystemer, ENGEL 1 og ENGEL 2.

Det blir snart klart at annen generasjons besetning ble drept av englene og at de slik skaffet seg en besetning som skulle lyde dem ubetinget. Englene ønsker å kunne ta over jorden og styre den som guder. Imidlertid ble ødeleggelsene så store at englene mistet kontrollen over store deler av skipet. Drapet på annen generasjon blir alltid omtalt som «Den store meteorulykken».

Når skipet kommer til jordens solsystem, finner mannskapet ut at jorden er borte. På månen finner de en datamaskin kalt Vokteren som forteller dem at jorden ble flyttet ut av solsystemet for en halv million år siden. Det viser seg snart at mens 115 år er gått ombord på Ufordringen så har det gått en million år i solsystemet. Englene har mistet sin opprinnelige kunnskap om tidens natur på grunn av den store meteorulykken.

Besetningen legger nå ut på en lang ferd for å finne sitt opprinnelige hjem. De må slåss mot mange farer samtidig som de må vokte seg for englenes forsøk på å kontrollere dem. Samtidig oppdager besetningen at det kanskje ikke er sant at første og annen generasjons besetning aldri fant noen jordlik planet.

Episoder[rediger | rediger kilde]

  1. «Hjemover»
  2. «Det første fotavtrykkets by»
  3. «Den røde planet»
  4. «Solriket»
  5. «Tidens brønn»
  6. «Over avgrunnen»
  7. «Nytt blod»
  8. «Forlatt i verdensrommet»
  9. «Stjernehopen Tersus 9»
  10. «Jordkjenning»

Roller[rediger | rediger kilde]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Oppfølger[rediger | rediger kilde]

Oppfølgerne, Earthsearch 2 og Earthsearch Mindwarp, har ikke blitt oversatt til norsk. Mindwarp foregår på jorden i tiden før Earthsearch.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Agder 1983.12.07. Norge;Vest-Agder;;Flekkefjord;;;;. 1983-12-07. s. 12. 
  2. ^ «Earthsearch Trilogy by James Follett». james-follett.co.uk (engelsk). Besøkt 1. desember 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]