Operagata (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Operagata
Basisdata
NavnOperagata (177)
LandNorge
StrøkBjørvika
BydelGamle Oslo og Sentrum
KommuneOslo
Kommunenr0301
NavnebakgrunnOperahuset i Oslo
TilstøtendeAkerselvallmenningen, Langkaia, Lohavngata, Nylandsveien, Rostockgata, Tollbugata, Wismargata, Operaallmenningen, Robert Levins gate, Henny Mürers gang

Kart
Operagata
59°54′29″N 10°45′13″Ø

Operagata (1-77, 2-36) er en gate langs Operahuset i Bjørvika i Oslo. Den er den eneste parallellgaten til Dronning Eufemias gate.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gata har navn etter Operahuset i Oslo, som ligger langs gata og ble åpnet 12. april 2008. Cirka 200 meter av gata vest for Akerselva ble åpnet kort tid før Operaen. Et par år senere åpnet Bjørvikatunnelen, og gamle E18, som lå rett nord for Operagata, ble fjernet. Først på dette tidspunktet fikk Operagata et mer vanlig gatepreg.

Navnet ble bestemt av bydelsutvalget i Bydel Gamle Oslo 13. februar 2007.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Operagata går øst–vest. Mot øst vil den ende i krysset med de planlagte gatene Rostockgata (mot nord) x Lohavngata (mot syd), mens den i vest slutter ved gaten Langkaia. På vestsida av Langkaia starter gateløpet på nytt – som Tollbugata. Den hører til Christian IVs by, den såkalte Kvadraturen. Øst for Akerselva ligger gaten i bydel Gamle Oslo, vest for elva i området Sentrum.

Adressene med oddetall (på sørsiden av gaten) ligger kun på østsiden av Akerselva. Grunnen til dette er at Operaen - som dekker hele sørsiden av gaten vest for elva - i stedet har adressen Kirsten Flagstads plass 1.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]