Oomorphus concolor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oomorphus concolor
[1]
Nomenklatur
Oomorphus concolor
Sturm, 1807
Populærnavn
-
Hører til
Oomorphus,
Lamprosomatinae,
bladbiller,
Chrysomeloidea,
biller
Økologi
Utbredelse: ??
ikke i Norge

Oomorphus concolor er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Den finnes i Norden, men er ikke registrert i Norge. Den er eneste europeiske art i slekten.

Den er nærmest kulerund, mørkt skinnende svart på farge. Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten.

Oomorphus concolor tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Calwer, Carl Gustav. 1876 . Calwer's Käferbuch. Table 45, Picture 04.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gruev, B., and V. Tomov. 1984. Coleoptera, Chrysomelidae, Part 1. Orsodacninae, Zeugophorinae, Donaciinae, Criocerinae, Clytrinae, Cryptocephalinae, Lamprosomatinae, Eumolpinae. Fauna Bulg. 13. s. 1-220.
  • Erber, D. 1988. Biology of Camptosomata Clytrinae – Cryptocephalinae – Chlamisinae – Lamprosomatinae. (Joviet, P. Petitpierre, E. & Hsiao, T.H. (eds.) Biology of Chrysomelidae s. 513-552. Kluwer Academic Publishers, Boston.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]