One Canada Square

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
One Canada Square
LandStorbritannia
Adresse1 Canada Square
StedCanary Wharf
Bygget1991
Formålkontorer
Høyde236
Eier(e)Canary Wharf Group[1]
Etasjer50
ArkitektPelli Clarke Pelli Architects,[2] Adamson Associates,[3] Frederick Gibberd Coombes & Partners[4]
Antall heiser32
Eier(e)Canary Wharf Group[1]
Kart
One Canada Square
51°30′18″N 0°01′12″V

One Canada Square er en skyskraper beliggende på Canary Wharf øst i London, den tredje høyeste bygningen i Storbritannia, med tittelen den høyeste i over 18 år. Bygningen sto ferdig i 1991, og var Londons høyeste bygning fram til The Shard sto ferdig i 2013. One Canada Square har med tiden blitt et landemerke i London.

Byggingen[rediger | rediger kilde]

One Canada Square ble formgitt av den argentinskfødte arkitekten Cesar Pelli. To andre arkitektkontorer, Adamson Associates og Frederick Gibberd Coombes & Partners var også involvert i utformingen og byggingen av skyskraperen. Byggingen startet våren 1988. Opprinnelig entreprenør var Sir Robert McAlpine & Sons, i samarbeid med Ellis Don. I april 1990, da arbeidet var sterkt forsinket, overtok imidlertid Lehrer Mc Govern styringen av byggingen. I november 1990 ble den 40 meter høye stålpyramiden øverst på bygningen satt på plass. Bygningen ble oppkalt etter Canada fordi den ble bygget av det kanadiske selskapet Olympia og York. Ikke lenge etter ferdigstillelse gikk selskapet konkurs. Bygningen sto ferdig i august 1991, om lag en måned etter planen, etter tre og et halvt års byggetid. Kostnadene er blitt anslått til noe over 200 millioner pund. Den 50-etasjer høye bygningen var ved ferdigstillelse den høyeste bygningen i UK.[5][6][7] Navnet på skyskraperen er også adressen, men skyskraperen er også kjent som Canary Wharf Tower, siden den er en del av Canary Wharf kontorkompleks i Docklands.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Den obeliskformede skyskraperen er kledt i rustfritt stål, etter krav fra arkitekten. Opprinnelig var planen å kle fasadene i stein. Arkitekt Pelli har uttalt at bygningen er den enkleste, reneste og mest grunnleggende han har laget. Det var viktig for Pelli at det skulle være en skyskraper, ikke bare et vanlig høyhus. Han ønsket ikke at bygningen skulle se amerikansk ut, men at den skulle skille seg fra stilartene klassisk, gotisk og art deco. Den har 50 etasjer (som er mindre enn det opprinnelig planlagte antallet på 60) og er 235 meter høy. Av hensyn til lufttrafikken ble bygningen fem etasjer kortere enn hva Pelli ønsket. Lobbyen på tre etasjer er kledd i svart, grå, rød og grønn marmor fra Tyrkia, Italia og Guatemala. One Canada Square har i all hovedsak blitt godt mottatt. Det er den høyeste bygningen på Canary Wharf, i Isle of Dogs-distriktet, og sees enkelt fra sentrum av London.[8][9]

One Canada Square dukket også opp i mange TV-reklamer og i TV-showet The Apprentice, men skyskraperen var i seg selv opprinnelig lokasjonen til en kringkaster. På 1990-tallet var tårnet vert for TV-stasjonen L!VE TV.[10]

Det er ingen utsiktsplattform, og de øverste etasjene i bygningen er i utgangspunktet ikke tilgjengelige for turister, men det er et kjøpesenter i kjelleren. Bygningen er flankert av to andre skyskrapere som ble bygget ti år senere og begge er 200 meter høye: HSBC Tower (8 Canada Square) og Citigroup Center (25 Canada Square).

Noen selskaper i bygningen[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Canary Wharf Group, eiendomsselskap». Arkivert fra originalen 21. mai 2014. Besøkt 31. mai 2014. 
  2. ^ «Pelli Clarke Pelli, arkitekter». Arkivert fra originalen 29. mai 2014. Besøkt 31. mai 2014. 
  3. ^ Adamson Associates, arkitekter
  4. ^ Frederick Gibberd Coombes & Partners, arkitekter
  5. ^ «Byggingen, British History Online». Arkivert fra originalen 15. oktober 2012. Besøkt 31. mai 2014. 
  6. ^ Pyramiden, Canary Wharf Arkivert 1. februar 2014 hos Wayback Machine.
  7. ^ Pyramiden, Colt Info
  8. ^ «Bygningen, British History Online». Arkivert fra originalen 15. oktober 2012. Besøkt 31. mai 2014. 
  9. ^ One Canada Square, CTBUH
  10. ^ a b «Canary Wharf and Isle of Dogs Movie Map» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 20. juni 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]