Ole-Bjørn Edner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ole-Bjørn Edner
Født9. juli 1951Rediger på Wikidata (72 år)
BeskjeftigelseFotballspiller Rediger på Wikidata
BarnKristine Edner Wæhler
NasjonalitetNorge
SportFotball
Klubb(er)Vålerengens Idrettsforening

Ole-Bjørn Roald Edner (født 9. juli 1951) er en norsk tidligere fotballspiller og -trener som per desember 2010 er sportslig leder for Røa Dynamite Girls og medtrener for Røa G95. Han startet Røas jentesatsing sammen med datteren Kristine og hennes venninner.

Som fotballspiller var Edners innsats relativt god, og han ble norgesmester for juniorer i 1968.[1] Han spilte på Vålerenga på 70-tallet, før han trappet ned og ble trener for blant andre Abildsø, Ullern og Asker. Imidlertid er det perioden han trente Røa som er hans mest markante innen fotballen.

I 1984 begynte Edner å ta med datteren og noen venninner, fordi han skulle passe dem, til Røabanen for å la dem spille fotball.[2] Dette var starten på den i Røa legendariske -76-årgangen med Kristine Edner som motor, og med flere dyktige spillere. Det var imidlertid ikke uten hindringer fra Røa IL, som var lite begeistret for påfunnet.[3] Jentene kalte seg fredagsjentene, ettersom de bare fikk treningstider på fredag kveld. Laget hadde stor framgang i aldersbestemte klasser, og gjorde det skarpt i diverste turneringer. I 1994 var laget klar for å meldes på til seniornivå, men Røa IL nektet, og Edner gikk bak foreningens rygg for å få dem påmeldt.[4] Røa vant imidlertid Norway Cup i 1994, etter å ha vunnet turneringen for 7-er-lag året før.[5]

Røa startet i 4. divisjon (da den fjerde øverste divisjonen), men klatret hurtig opp under far og datter. Edner ledet jentene til den nest øverste divisjonen i 1997, og etter nye tre år i den nest øverste divisjonen, rykket Røa opp til Toppserien, med det nye kallenavnet «Dynamite Girls». Edner hadde i denne perioden skaffet seg assistanse av en annen familie, bror og søster Nordby. Siri Nordby spilte som spiss, mens Geir Nordby ble assistenttrener. Fram til og med 2004-sesongen ble Nordby i stadig større grad likestilt, og fra 2005 lot Edner Nordby ta over treneryrket.

I 2004 ble Ole-Bjørn kåret til Årets trenerildsjel av Norsk Fotballtrenerforening.[6] Edners trenerfilosofi er nedfelt i den såkalte GLAD-RØA, som er et anagram for verdiene han setter høyest; Glede, langsiktighet, (å tenke) annerledes, (merkevaren) Dynamite Girls, redelighet, øvelse og aksept.[7] I hovedsak betyr dette at Røa har lagt stor vekt på at spillere fungerer godt sammen sosialt, og at dette kommer like høyt som sportslig dyktighet. Under Edner og senere Nordby har også Røa hatt rykte på seg for å være laget som alltid smiler. Edner har selv uttalt at han har lært mye av Nils Arne Eggen, og Edners spillestil har vært med raske spisser og offensiv fotball.[8]

Edner spiller fortsatt fotball av og til på veterannivå.[9]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jarles VIF-statistikk
  2. ^ Vokst opp med «Glad-Røa» - TV2.no
  3. ^ Dynamittens bohem[død lenke] Aftenposten 4. november 2004, hentet 27. desember 2010 (opplysningen om at Kristine Edner er født i 1977 er feilaktig)
  4. ^ Intervju med daglig leder Lars Buer i «Fotball: Røa IL - Team Strømmen - Offisielt kampprogram 2009»
  5. ^ Norway Cups hjemmeside[død lenke]
  6. ^ Årets trenerildsjel 2004 Norges Fotballtrenerforenings hjemmeside. På det daværende tidspunkt fantes ikke tittelen Årets trener, kvinner.
  7. ^ Vokst opp med Glad-Røa
  8. ^ Utviklingsplan The Røa way Arkivert 2. mai 2007 hos Wayback Machine. (trykk på utviklingsplan i venstre meny)
  9. ^ Finaleseier for VIF i superveterancup Arkivert 4. mars 2008 hos Wayback Machine. Vålerengas hjemmeside

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]