Olden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Olden
Olden
Nordfjord med Olden midt i bildet
Land Norge Norge
Fylke Sogn og Fjordane
Kommune Stryn
Areal 0.57 km²
Befolkning 498[a] (2013)
Bef.tetthet 873,7 innb./km²
Postnummer 6788 Olden

Olden er et tettsted i Stryn kommune i Sogn og Fjordane. Tettstedet har 498 innbyggere per 1. januar 2013, og ligger innerst i Nordfjord.

Fylkesvei 60 går igjennom Olden sentrum, hvor man også finner Olden Fjordhotel, kafe, matvarebutikker, en lang rekke konfeksjonsutsalg og kai for cruiseskip. Olden er en av de viktigste turistskiphavner på Vestlandet, med 74 anløp i 2009. Oldevatnet ligger idyllisk mellom bratte fjellsider og høye fossefall. Ved Oldevatnet ligger flere campingplasser. I Briksdalen innerst i Oldedalen ligger et serveringssted, og en grusvei følger Briksdalselva innover mot Briksdalsbreen. Det ble tilbudt hesteskyss opp til Briksdalsbreen helt frem til 2005, men hestene er erstattet med spesialbygde biler.

Mineralvannet «Olden» er fra Blåfjellkilden i Oldedalen. Oldeelva fra Laukifossen nedenfor vannet Floen ned mot fjorden er en god lakseelv.

Olden

Olden ligger i skyggen av nabotettstedet Loen når det gjelder overnattingsdøgn av turister, men trekker vel så mange besøkende til sine attraksjoner som ligger på rekke innover Oldedalen. Selve Oldedalen strekker seg sørover mot Briksdalsbreen, en bretunge av Jostedalsbreen. Fylkesvei 724 skjærer gjennom hele dalen.

I Olden sentrum finnes utsalg for de lokale moteklærprodusentene Ricco Vero, Sunde Konfeksjon og Moods of Norway, samt Skogstad Sport.

Noen kjente oldinger er:


Koordinater: 61°50′41″N 6°48′21″Ø