Olden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 61°50′41″N 6°48′21″Ø

Olden
Olden
Nordfjord med Olden midt i bildet
Land Norge Norge
Fylke Sogn og Fjordane
Kommune Stryn
Areal 0.8 km²
Befolkning 507[a] (2012)
Bef.tetthet 633,8 innb./km²
Postnummer 6788 Olden

Olden er et tettsted i Stryn kommune i Sogn og Fjordane. Tettstedet har 507 innbyggere per 1. januar 2012, og ligger innerst i Nordfjord.

Riksvei 60 går igjennom Olden sentrum, hvor man også finner Olden Fjordhotel, kafe, matvarebutikker, en lang rekke konfeksjonsutsalg og kai for cruiseskip. Olden er en av de viktigste turistskiphavner på Vestlandet, med 74 anløp i 2009. Oldevatnet ligger idyllisk mellom bratte fjellsider og høye fossefall. Ved Oldevatnet ligger flere campingplasser. I Briksdalen innerst i Oldedalen ligger et serveringssted, og en grusvei følger Briksdalselva innover mot Briksdalsbreen. Det ble tilbudt hesteskyss opp til Briksdalsbreen helt frem til 2005, men etter et par alvorlige ulykker de siste årene[trenger referanse] ble hestene etterhvert erstattet med spesialbygde biler.

Mineralvannet «Olden» er fra Blåfjellkilden i Oldedalen. Oldeelva fra Laukifossen nedenfor vannet Floen ned mot fjorden er en god lakseelv.

Olden

Olden ligger dessverre i skyggen av nabotettstedet Loen når det gjelder overnattingsdøgn av turister, men trekker vel så mange besøkende til sine attraksjoner som ligger på rekke innover Oldedalen. Selve Oldedalen strekker seg sørover mot Briksdalsbreen, en bretunge av Jostedalsbreen. Fylkesvei 724 skjærer gjennom hele dalen.

Den delen av Riksvei 60 som går fra Olden mot Innvik, er av Nettavisen og Norsk Transportarbeiderforbund kåret til Norges verste veg,[trenger referanse] på grunn av sin dårlige standard kombinert med stor trafikkmengde og viktig funksjon som gjennomfartsåre. I Olden sentrum finnes derfor utsalg for de lokale moteklærprodusentene Ricco Vero, Sunde Konfeksjon og Moods of Norway, samt Skogstad Sport.

Noen kjente oldinger er: