Old Scatness

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Old Scatness
Ruiner av rundhus på Old Scatness
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Kart
Old Scatness
59°52′44″N 1°18′19″V

Old Scatness (hovednavnet er av norrøn opprinnelse) er et arkeologisk sted på Shetland som består hovedsakelig av funn fra bronsealderen og til middelalderen, og fra henholdsvis piktisk og norrøn bosetning.

Det har vært bosetning på Old Scatness i tusener av år og hvor hver ny generasjon har lagt sine bygninger og etterlevninger i lag på de eldre og tidligere. Et broch (rundhus) ble oppdaget i 1975 under byggingen av en ankomstvei til den nærliggende flyplassen Sumburgh Airport. Rundhuset har blitt datert tilbake jernalderen, til mellom 400 til 200 f.Kr. Siden 1995 har forskere og studenter fra Universitetet i Bradford, profesjonelle arkeologer og lokale frivillige drevet utgravninger ved stedet og katalogisert funnene.

Et hovedmål ved prosjektet er å undersøke de endrete mønstrene for utkomme i området som historisk sett var et av de mest fruktbare på Shetland. Etterlatenskaper fra sen middelalder og tidlig moderne tid blir undersøkt med samme flid som forhistorisk materiale. Således er det avdekket deler av husmannsplass fra 1800-tallet, en møddinghaug fra 1600-tallet, en piktisk bygning med rom dannet av steintrapper rundt et sentralt rom, som eikene på et hjul, og spor av et rundtårn fra jernalderen, kjent som broch, noe som kun er funnet i Skottland og på det nordlige, tidligere norske øyene som Hebridene og Shetland. Disse rundhusene synes å ha blitt delvis bygget som forsvarsanlegg og delvis som statussymbol for en samfunnselite.

Utgravningene er administrert av stiftelse Shetland Amenity Trust og finansiert fra en rekke kilder, blant annet fra British Academy. Utgravningsprosjektet (The Old Scatness Broch/Jarlshof Environs Project, se lenke nedenfor) består av en undersøkelse av stedene og monumentene på sørenden av Shetland og en omfattende utgravning og prøvetaking fra de tidligere bosetningen i Old Scatness. Arbeidet har vist at utgravningsstedet, over fire meter høyt og 80 meter i diameter, har vært bosatt i 3000 år. Steve Dockrill og Julie Bond fra Bradford leder prosjektet. Interesserte kan besøke utgravningene i helgene i den tiden prosjektet pågår.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]