Olavsguttene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Olavsguttene var et tidligere guttekor i Oslo. Koret ble etablert i 1927 av Ragnvald Bjarne som var korets dirigent helt frem til sin død i 1964 da koret også opphørte.[1]

Mange kjente sangere har vært innom Olavsguttene. Sølvguttenes grunnlegger og dirigent Torstein Grythe var en tidligere Olavsgutt.[2] Det samme har komponist og dirigent Knut Nystedt og dirigent/sangpedagog Oskar Raaum vært.

I 1930 ble det begått et justismord mot Ragnvald Bjarne. Han ble dømt for overgrep mot en av korguttene. Nystedt og Grythe vitnet til fordel for Bjarne sammen med foreldre og korgutter. Bjarne satt inne i ca. 1 1/2 år, og koret lå nede i den perioden, men startet opp igjen da han ble sluppet ut.[2]

Koret turnerte både i innland og utland. Etter hjemkomsten fra turnéen i USA i 1952 fikk Olavsguttene gå først i 17. mai-toget i Oslo.[2] De reiste på en andre Amerikaturne i november 1956, og kom tilbake til Norge 9. april 1957. De besøkte 36 stater, avholdt 90 konserter, også en tur til Canada, sang i Carnegie Hall og sang på «Arthur Godfrey-Show», som ble sendt i farger over hele USA.

En tidligere Olavsgutt, operasanger Svein Bruun, startet noen år etter Olavsguttenes nedleggelse opp Sanct Johannes-Guttene i Ragnvald Bjarnes ånd. Under Sanct Johannes-Guttenes årlige adventskonsert i Trefoldighetskirken var det mange tidligere Olavsgutter som styrket bass og tenorrekkene.

Mange startet sine sangkarrierer i Olavsgutten, Egil Nordsjø, Yngvar Krogh, Arild Eriksen, Ragnar Ulfung, Bjørn Haugan og Oskar Raaum, for å nevne noen.

En gruppe Olavsgutter startet i 1965 koret Ex Olaves. Det oppsto på nytt i 1988 som Ex Olavo i forbindelse med Ragnvald Bjarnes sin 100-års dag, den 17. juni 1989. Ex Olavo har bestått i over 20 år og sang sin siste julekonsert i Frogner kirke den 13. desember 2008, etter 20 år med fulle hus i Fagerborg kirke, og de siste 17 år i Frogner. Per-Erik Lie har gjennem disse årene vært exOlavo´s president og administrative leder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Olavsguttene i Store norske leksikon. Besøkt 7. desember 2012
  2. ^ a b c mic.no/balade.no Ildsjelene i musikken. Besøkt 21. august 2008