Olaf Jakhelln

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olaf Jakhelln
Født4. juni 1944Rediger på Wikidata (79 år)
BeskjeftigelseDommer Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Olaf Andreas Jakhelln (født 4. juni 1944 i Bodø) er lagdommer i Frostating lagmannsrett. Han ble cand.jur. i 1969, ble utnevnt til lagdommer i 1987, og lagmann fra 2001.

Han har vært politifullmektig i Stavanger, dommerfullmektig i Inderøy, og advokatfullmektig i Stavanger. Senere drev han egen advokatpraksis i Bodø. Han har også vært statsadvokat i Trondheim og konstituert rådmann i Hvaler kommune.

Jakhelln er en uttalt motstander av jurysystemet, fordi han mener at juryer «oftere frifinner i voldtektssaker».[1]

Kritikk mot Olaf Jakhelln[rediger | rediger kilde]

Han var aktor under straffesaken mot Fritz Moen, og Aftenposten har på lederplass kritisert aktoratets og dommerens behandling av rettssaken som senere er anerkjent som et justismord.[2] Avisen har tidligere fått kritikk for sin vinkling av saken.[3] Jakhelln dissenterte også i frikjenningen i Rødseth-saken, og var formann i lagmannsretten som avgjorde erstatningen i den samme saken.

Jakhelln skrev i 2009 et innlegg i Aftenposten der han kritiserte samme avis for kritikk den hadde gitt ham i kjølvannet av frifinnelsen.

Jakhelln var også aktor i justismordet Hage-saken der Atle Joar Hage i 1984 ble dømt for incest mot sine to barn. Hage sonet dommen og tok deretter sitt eget liv, for så å bli frifunnet etter gjenopptagelse av saken på oppfordring av hans to barn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]