Oktoberfest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ludvig I av Bayern, hans bryllup ble opphav til tradisjonen med oktoberfest

Oktoberfest er en ølfestival som holdes fra slutten av september hvert år i München. Den ble arrangert første gang 12. oktober 1810 til ære for ekteskapet mellom Bayerns kronprins Ludwig og prinsesse Therese, da Bayerns kongelige innbød Münchens borgere til hesteløp, øl og andre fornøyelser, og ble raskt gjort til en årlig foreteelse. Idag er den verdens største folkefest.

Festivalen pågår i 16 dager før den første søndagen i oktober på et område som heter Theresienwiese, oppkalt etter prinsesse Therese. I anledningen festen brygges et eget Oktoberfestøl. Det serveres i en type énliterskanner som kalles «Maß», og er alkoholsterkt og smakrikt. Det får bare produseres av lokale bryggerier. Ølserveringen skjer i store telt som rommer 3-10 000 mennesker og tar inntil to måneder å reise.

I de senere år har Oktoberfesten spredt seg til andre deler av verden, spesielt til byer i USA og Canada med stor tysk befolkning.

Oktoberfest i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge, spesielt i vest og i Haugesund, har det blitt avholdt Oktoberfester/ølfester jevnlig siden 1968 i regi av Tiroler Blasmusik Kapelle aus Haugesund [1]. Normalt avholdes rundt 10 eventer pr år. Årets største fest er i Maritim Hall i Haugesund der det går av stabelen 2 kvelder med 600 gjester hver kveld. Dette orkesteret reiser titt og ofte på studieturer nedover mot Bayern og videre opp mot Tirol. Orkesteret har foreløpig hatt sin begrensning nord mot Bergen, sør mot Vrådal og øst mot Geilo og Skien. Siden 2000 har det blitt avholdt flere oktoberfester i Norge, i Andenes, Sandefjord, Steinkjer, Mosjøen, Egersund, Ålesund, Snarøya, Kongsvinger, Lillestrøm, Årnes, Eidsvoll, Oslo, Stryn, Nærbø og Arendal[2][3] I tillegg avholdes det oktoberfest i Trondheim under UKA, det vil si hvert andre år. Campus studentsamfunn Tappetårnet i Stavanger, Studentsamfunnet i Ås og studentsamfunnet i Grenland (Høgskolen i Telemark) avholder også oktoberfest hvert år. Lauvanger Mikrobryggeri i Lavangen, Troms, arrangerer sin første Oktoberfest 18. oktober 2014.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]