Okerfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Okerfly
Nomenklatur
Eremobia ochroleuca
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
okerfly[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
UnderfamilieHadeninae
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: tørre, åpne steder
Utbredelse: Europa

Okerfly (Eremobia ochroleuca) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er funnet på Sørlandet og det sørligste Østlandet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 33 – 36 mm), middels kraftig, lyst farget nattfly med kontrastrikt tegnede vinger. Arten er lett å kjenne igjen på forvingenes tegninger. Forkroppen er blekt okerfarget, forvingen har blekt oker til brunlig grunnfarge. Den er lys ved roten, rundt midten av vingen går det to brede, hvite tverrbånd (mellomlinjer) som møtes i midten slik at de danner en hvit X. Midtfeltet (området mellom mellomlinjene) er brunt, det samme er området mellom ytre mellomlinje og den hvite bølgelinjen, som går langs ytterkanten av vingen. Bakvingen er grå, lysere ved roten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes på tørre enger, strender og andre tørre, åpne områder. Larven utvikler seg på blomster og frø av ulike gras, særlig hundegras (Dactylis glomerata).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Okerflyet er utbredt over det meste av Europa, unntatt lengst i nord. I Norge forekommer den på Sørlandet og det sørligste Østlandet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 22. februar 2022. Besøkt 22. februar 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av okerfly Eremobia ochroleuca som NT→EN for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 28. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Eremobia ochroleuca på UK moths: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]