Odense slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Odense slott
Beliggenhet
LandDanmark
StedOdense kommune
Kart
Kart
Odense slott
55°23′57″N 10°23′11″Ø

Odense slott som ligger i Kongens Have i Odense, ble opprinnelig bygget som et hospital (Domus hospitalis St. Johannis) i 1280 av Johanniterordenen, senere ble det til et kloster (Sankt Johannes Kloster). I 1571 ble klosteret, som da var nedlagt, bygget om til lensmannsbolig, men i 1579 ble det igjen ombygget, denne gang til Odense slott på befaling av Frederik II.

Slottet ble endret på et senere tidspunkt. Frederik IV fikk arkitekt J.C. Krieger til å oppføre den lange nordfløyen i to etasjer med valmet tak og dette ble utført i perioden 1721–23. Samtidig anla Krieger Kongens have foran bygningen. Frederik IV døde forøvrig på slottet i 1730.

I H.C. Andersens barndom bodde Christian Frederik, den senere Christian VIII, med sin ektefelle Caroline Amalie på Odense slott; Christian Frederik var guvernør på Fyn og slottet fungerte som guvernørbolig.

H.C. Andersens mor arbeidet på slottet og H.C. Andersen ble som barn invitert til slottet av prinsen, hvor H.C. Andersen ifølge sin egen beskrivelse i Levnedsbogen skal ha spilt noen scener fra Holberg og improvisert sang.[1]

Christian Frederiks sønn, Frederik bodde senere på slottet sammen med sin andre kone Mariane av Mecklenburg-Strelitz og senere grevinne Danner. Etter marsrevolusjonen i 1848 og slutten på eneveldet, ble slottet overtatt av staten.

I 1907 kjøpte Odense kommune bygningskomplekset og det inneholder i dag administrasjonskontorer.

Odense slott ble fredet i 1918.[2]

Eiere av Odense slott[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ H.C. Andersen, Levnedsbogen, kapitel 5.
  2. ^ Fredningssag / Odense Slot, Nørregade 36-38, Odense fra Kulturarvsstyrelsen (besøkt 30. juni 2014)