Oddvar Nilsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oddvar Nilsen
Født16. nov. 1931Rediger på Wikidata
Død1. sep. 2007Rediger på Wikidata (75 år)
BeskjeftigelseOversetter, redaktør Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Oddvar Nilsen (født 16. november 1931 i Halden, død 1. september 2007) var en kristen predikant, forfatter og redaktør, tilknyttet den norske pinsebevegelsen. Han regnes som en av bevegelsens mest kjente og avholdte hedersmann og leder. Oddvar Nilsen døde 75 år gammel og var svært produktiv helt til det siste. Han har etterlatt seg en mengde artikler foruten de om lag 500 bøkene han har forfattet eller oversatt til norsk. Han ble også mye brukt som tolk.

Oddvar Nilsen ble omvendt og døpt i 1944, noen år senere, i 1951 ble han utsendt som evangelist fra Salen Halden. Han var hjelpeforstander i Pinsekirken Tabernaklet Bergen og forstander i Zion Stavanger i tidsrommet fra 1954 til 1962. Oddvar Nilsen var selvlært som teolog og preget av en helt uvanlig bibelinnsikt.

Det er sagt om Oddvar Nilsen at «…han hadde en god fortellerevne, stor bibelkunnskap og en smittende forkynnerglede. Han var så velsignet enkel, liketil, hyggelig og omgjengelig. Han hadde en enestående detaljkunnskap som pinsehistoriker og et ry som kjenner av internasjonal pinsekristendom. Han var nøyaktig og ytterst systematisk i alt han foretok seg.»

Filadelfiaforlaget[rediger | rediger kilde]

Oddvar Nilsen arbeidet det meste av sitt liv i Filadelfiaforlaget. Fra 1962 som redaktør av Barnas Beste et tidsskrift for barn. Senere i 1966 som redaktør av Korsets Seier en ansvar han hadde i nærmere 30 år senere til han gikk av med pensjonen. Han har også hatt redaktøransvaret for Bibelsk Tidsskrift og Livets Gang, og hatt engasjement i ulike sammenhenger som en av den norske pinsebevegelsens fremste ledere.

Oddvar Nilsen skrev ukentlig små bibelspalter under overskriften Dråper fra kilden til Korsets Seier, dette fortsatte han med i flere år etter at han gikk av som redaktør.

Forfatter[rediger | rediger kilde]

Oddvar Nilsen har skrevet omtrent 30 bøker. Hans forfatterskap består av kristne oppbyggelsesbøker, andaktsbøker, bibelkommentarer og historiske oppslagsverk relatert til bibelhistorien og Israel. Blant de viktigere bøkene er Daglig bibelkommentar, … og Herren virket med, Lys på stien og Ut i all verden.

Oddvar Nilsen har også bidratt vesentlig til Studiebibelen. Pinsens århundre er blant de siste bøkene han arbeidet med. Nilsen var aktiv til det siste. Han leverte et betydelig bidrag til et ettbinds oppslagsverk om norsk pinsekristendom og karismatisk fornyelse. Oddvar Nilsen oversatte nærmere 450 bøker til norsk, de fleste er utgitt på Filadelfiaforlaget.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Hegertun, Terje. 2007. Oddvar Nilsen har gått hjem til Jesus. Korsets Seier september 2007