Odd Nerdrum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Odd Olaf Nerdrum (født 8. april 1944 i Hälsingborg) er en norsk maler.[1]

Nerdrum betegner seg selv som figurativ kitsch-maler, men kan også karakteriseres som moderne klassisist med forbilder fra den eldre kunsthistorien i protest mot modernismen. Nerdums mest kjente og provokative malerier er kanskje «Mordet på Andreas Baader» fra 19771978 der han framstiller terroristen som et offer, og «Selvportrett i gylden skrud» fra 1998 der han avbilder seg selv med erigert penis. Han har gjennom sin malerstil og sitt kunstsyn flere ganger skapt offentlig debatt om kunst i Norge. Nerdrum har avholdt en rekke utstillinger og høstet stor kommersiell suksess. Gjennom 1960-, 1970-, og 1980-årene arrangerte Odd Nerdrum, sammen med blant andre Bjørn Fjell, Arne Paus og Karl Erik Harr, en serie utstillinger under tittelen «Romantikk og realisme». Nerdrum trakk seg fra offentlighetens lys i 2002.[2] I desember 2003 flyttet han til Island, men har siden bodd på Rødvik Gård i Stavern og i Frankrike.

Han er tidligere samboer med kunstshøgskole-rektor Cecilie Broch Knudsen. En av deres døtre er Nora Ceciliedatter Nerdrum.

Bakgrunn og arbeid[rediger | rediger kilde]

Nerdrum var elev ved Statens Kunstakademi under Aage Storstein og Alexander Schultz, men avbrøt sin kunstutdannelse i løpet av 1960-tallet for å utdanne seg selv i en klassisk tradisjon i forlengelsen av gamle mestere som Caravaggio og kanskje spesielt Rembrandt.

Odd Nerdrums første utstilling fant sted i Norge i 1967. Allerede fra sin første utstilling kunne det være vanskelig å se hvilket standpunkt han tok i sine bilder, men «kunsten behøver ikke nødvendigvis være verken revolusjonær eller skildre noe samfunnsmessig problem», sa han selv til Bergens Tidende i 1977.

Gunnar Sørensen påpekte i 1980 at det egentlig er «verken Rembrandt eller Velazquez som utgjør Nerdrums nærmeste åndsfrender, for egentlig hører han vel hjemme i tradisjonen fra Tidemand, Christian Skredsvig og Christian Krohg». Grunnen er at i denne årsakssammenhengen står anekdotiske komposisjoner med sentimentalitet og romantisk patos sentralt.[trenger referanse]

Enkeltverk[rediger | rediger kilde]

Bildet «Stefanus – den første martyr» fra 1969 viser øyensynlig et offer for vold på gaten, men patosen gjør det vanskelig å avgjøre av hvilken type vold eller av hvem.

«Frigjøring» fra 1975 viser en kvinne sittende overskrevs på en liggende mann på en enkelt madrass i sparsommelig rom. Bildet kan være ment som en kommentar til samtidens kvinnesak ved å vise kvinnen som en aktiv part, men bildet er likevel diffust i uttrykket. Mannen ser mer ut som et offer.

Med «Mordet på Andreas Baader» i 1978 hadde Nerdrum for alvor tatt steget ut i samfunnsdebatten. Bildet viser et storslagent tablå hvor en halvnaken, utstrukket og nærmest Kristus-lignende figur, den tyske venstreterroristen (identifisert i bildets tittel) som mest sannsynlig begikk selvmord, blir skutt i bakhodet av en dresskledd mann med ansiktet i skygge.

Nerdrum kunne også vise andre sider, som det tungt sosialrealistiske bildet «Trygd» (1973), innkjøpt av Nasjonalgalleriet, og «Moren vender tilbake som ung kvinne» (1974), makulert av kunstneren selv i 1978.

Verket «Skyen» (1985) er kåret til et av Morgenbladets 12 viktigste kunstverk.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

I 2011 sa Stig Andersen at «Forestillingen om at Odd Nerdrum tilhører den ypperste verdenselite er et norsk fenomen».[3] Nerdrum har hele tiden blitt møtt med negativ kritikk av norske kunstanmeldere. De mener han kopierer 1600-tallets stil, hvilket betyr et svik mot modernismens idealer. Nerdrum har svart at modernismen knebler og hindrer billedkunstens frihet.[trenger referanse]

Dom[rediger | rediger kilde]

Odd Nerdrum ble 17. august 2011 dømt til to års og ti måneders ubetinget fengsel for ha solgt bilder for 10,5 millioner kroner uten å betale skatt, men dommen ble opphevet av Høyesterett 5. februar 2013 på grunn av saksbehandlingsfeil.[4] Han ble igjen dømt i juni 2014.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Verk (utvalg)[rediger | rediger kilde]