Odd Kjus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Odd Kjus
Odd Kjus på fangebilde, tatt i tysk fangenskap 2. februar 1942.
Født26. juni 1923Rediger på Wikidata
Død9. nov. 2010Rediger på Wikidata (87 år)
Oslo
BeskjeftigelseOffentlig tjenesteperson Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorsk
UtmerkelserKongens fortjenstmedalje
St. Hallvard-medaljen

Odd Kjus (født 26. juni 1923, død 9. november 2010 i Oslo) var den som i stor grad stod for oppbyggingen av Frambu. Han var medfange med Einar Gerhardsen i Sachsenhausen, der lovet han at om han kom levende hjem igjen, skulle han bruke livet til å gjøre noe for andre.

Etter krigen begynte han å jobbe i Arbeiderbladet og var i flere år adminstrativ leder i Arbeiderbladets redaksjon. I fritiden arbeidet han fra 1951 sammen med Arbeiderparti-profilene Werna Gerhardsen og Rolf Hansen for at Oslo-barn skulle få et friluftssenter. Frambu stod ferdig i Østmarka i 1955, og Odd Kjus var sentral i driften. Etter hvert begynte man å invitere funksjonshemmede til leirer og arrangementer på Frambu. I 1950 ble senteret omgjort til et senter for barn og unge med funksjonshemminger.

I 1975, da Frambu kom på statsbudsjettet, ble han ansatt som daglig leder for Frambu. Han hadde stillingen til han gikk av med pensjon i 1991. Han satt også i det sentrale Rådet for funksjonshemmede.

Heder[rediger | rediger kilde]

For sin innsats ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull og St. Hallvard-medaljen 1981.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tidligere mottakere av St. Hallvard-medaljen». Oslo kommune. Arkivert fra originalen 10. januar 2014. Besøkt 30. januar 2017. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]