Office Open XML

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «OOXML»)
Office Open XML
MIME-typeapplication/vnd.
openxmlformats-officedocument.
wordprocessingml.document[1]
Utviklet avMicrosoft, Ecma International, ISO
Utviklet fraOpen Packaging Conventions
Office Open XML
MIME-typeapplication/vnd.
openxmlformats-officedocument.
presentationml.presentation[1]
Utviklet avMicrosoft, Ecma International, ISO
Utviklet fraOpen Packaging Conventions
Office Open XML
MIME-typeapplication/vnd.
openxmlformats-officedocument.
spreadsheetml.sheet[1]
Utviklet avMicrosoft, Ecma International, ISO
Utviklet fraOpen Packaging Conventions

Office Open XML-filformater (uformelt ofte omtalt som OOXML eller OpenXML) er en samlebetegnelse på XML-baserte filformat utviklet av Microsoft for å gi frie og åpne alternativ til tidligere binære Microsoft Office-filformater som er proprietære. OOXML har blitt standardisert av Ecma (som ECMA-376)[2] og senere av ISO og IEC (som ISO/IEC 29500).[3]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Før OOXXML har Microsoft Office brukt binære filformater som Word sitt DOC-format og Excel sitt XLS-format. Disse lukkede formatene har vært vanskelige for konkurrerende programmer å støtte korrekt. Formatene endret seg også gjennom historien, uten at Microsoft informerte konkurrenter om hvilke endringer som ble gjort.

I 2000 startet Microsoft på oppgaven med å lage nye filformater, først kalt «Office 2003 XML format», som skulle gjøre det mulig for Office-programmene å lagre data i et mer åpne XML-baserte formater, som også lettere kunne støttes av andre kontorapplikasjoner. I mai 2004, anbefalte Den europeiske unionen at Microsoft burde publisere og standardisere XML Office format gjennom et standardiseringsorgan. I november 2005 annonserte Microsoft at Ecma skulle stå for denne standardiseringen, og formatet ble kjent som «Ecma Office Open XML». Arbeidet begynte i desember, med medlemmer fra Apple, Barclays Capital, BP, British Library, Essilor, Intel, Microsoft, NextPage, Novell, Statoil og Toshiba.[4]

Ecma 376[rediger | rediger kilde]

Ecma 376 ble først publisert i desember 2006. Publikasjonen består av fem dokumenter som fritt kan lastes ned fra Ecma International.[2] Dette er den OOXML-implementeringen som er standard filformatet for Microsoft Office 2007. Flere konkurrerende kontorpakker kan skrive og lese Ecma 376, men det finnes organisasjoner og personer som har kritiske spørsmål til Ecma 376.[hvem?]

ISO/IEC 29500[rediger | rediger kilde]

Denne standarden er bygget opp av fire deler:

  • ISO/IEC DIS 29500-1: Grunnleggende og skriveregler (ENG: Fundamentals and Markup)
  • ISO/IEC DIS 29500-2: Åpen pakkekonvensjon (ENG: Open Packaging Convention)
  • ISO/IEC DIS 29500-3: Samspill med skriveregler og utvikling (ENG: Markup Compatibility and Extensibility)
  • ISO/IEC DIS 29500-4: Egenskaper i tidsrommet ved oppgradering (ENG: Transitional Migration Features)

Prosessen for godkjennelse av ISO/ENC 29500 ble først gjort i to omganger på grunn av klager fra fire ISO-medlemsland: Brasil, India, Sør-Afrika og Venezuela. Disse fikk ikke støtte i klagen av 2/3 av medlemmene i ISOs tekniske styre og IEC standardiseringsstyre, og klagene ble derfor nedstemt. .[5][6]

Microsoft Office 14 blir den første versjonen av Microsofts kontorpakke som vil støtte denne nye ISO-godkjente OOXML-versjonen.

Office Open XML-filformater[rediger | rediger kilde]

Det er i hovedsak tre filformater som støttes, og disse kan lagres som komprimerte eller ukomprimerte dokument.

  • Tekstbehandling
  • Presentasjon
  • Regneark

Kritikk[rediger | rediger kilde]

OOXML har fått mye kritikk under standardiseringsprosessen[7], hvor det meste går på selve standarden og hvor omfattende den er. Selve omfanget av standarden er sett på som vanskelig å implementere da den er på over 6000 sider. Til sammenligning er OpenDocument (ODF) på 867 sider.

Det er blant annet lagt inn støtte for tidligere Microsoft Word-funksjoner i OOXML. Fagfolk har gjort oppmerksom på at dette er unødvendig, i og med at en standard ikke skal ha forpliktelser til å ta hensyn til tidligere og konkurrerende fil-format.

Standardiseringen gjennomført av ISO har også resultert i mye kritikk av selve standardiseringsprosessen, siden det er naturlig med bare en gjeldende standard for ett filformat. OpenDocument ble godkjent som ISO standard mye før OOXML, og motstandere av OOXML har derfor argumentert med at kun en standard er fornuftig, og to standarder for samme type fil-format vil gjøre standardisering uhensiktsmessig.

Det er også kritisert at OOXML er ISO-standardisert, men at Microsoft Office ikke bruker denne slik at det i praksis ikke er en så utbredt standard som Microsoft gir uttrykk for.

Spesifikk kritikk av standarden[rediger | rediger kilde]

I arbeidet med å standardisere OOXML har en lang liste med mer detaljerte feil og mangler i filformatet blitt tatt opp. Noen av disse er oppsummert slik[8]:

  • Det finnes allerede en åpen standard. To standarder vil gi større kostnader, øke forvirringen og usikkerheten hos programvareindustrien, styringsorgan og brukere.
  • Det finnes ikke enda (pr. august 2008) noen program som bruker OOXML ISO-standarden.
  • Noe dokumentasjon mangler, slik som hvordan man skal implementere automatisk mellomrom som i Word 95 (autoSpaceLikeWord95) eller bruk av linjeskift-regler for Word 97 (useWord97LineBreakRules).
  • 10 % av eksemplene i standardiseringsforslaget er ikke godkjent XML.
  • Det finnes ingen garanti for at det er mulig å implementere standarden fullt ut.
  • ISO 29500 bryter med tidligere standardisering slik som ISO 8601 (dato og tidsformat), ISO 639 (representasjon av koder for navn og land) eller ISO/IEC 10118-3 (kryptologisk nøkkel)
  • Det finnes en feil i regnearkformatet som forbyr en dato tidligere enn 1900-tallet
  • Standardforslaget er laget av Microsoft, og tar ikke hensyn til erfaringer og ekspertise fra andre parter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Microsoft. «Register file extensions on third party servers». microsoft.com. Arkivert fra originalen 20. april 2008. Besøkt 9. april 2008. 
  2. ^ a b «Standard ECMA-376 : Office Open XML File Formats». Ecma. Besøkt 9. juli 2011. 
  3. ^ «ISO/IEC 29500-1:2008». ISO. Besøkt 9. juli 2011. 
  4. ^ «TC45 Status Report - 18th of April 2006». ECMA. 18. april 2006. 
  5. ^ «ISO and IEC members give go ahead on ISO/IEC DIS 29500». ISO. 15. august 2008. Besøkt 19. august 2008. 
  6. ^ «ISO avviste samtlige OOXML-anker». Digi. 18. august 2008. Arkivert fra originalen 19. august 2008. Besøkt 19. august 2008. 
  7. ^ «Irregularities». NoOOXML. Arkivert fra originalen 26. september 2008. Besøkt 19. august 2008. 
  8. ^ «NO to the Microsoft Office format as an ISO standard». NoOOXML. Arkivert fra originalen 14. september 2008. Besøkt 19. august 2008.